Arhiva » Vesti » Dnevnik 12.07.2018

Konte: Nismo pristali na povećanje; Stoltenberg: Obaveznih dva posto BDP-a

BRISEL: Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je danas da Italija nije pristala ni na kakve dodatne finansijske obaveze prema NATO, uprkos pritiscima predsednika SAD Donalda Trampa koji je tražio da se članice obavežu da će izdvajati četiri odsto svog BDP za Alijansu.

Dnevnik četvrtak, 12. jul 2018.  |  Tanjug

"Italija je nasledila obaveze kada je reč o izdvajanjima koje nismo menjali. Tako da nema dodatnih izdvajanja", rekao je Konte na konferenciji za novinare posle samita NATO.

On je ipak dodao da je legitimno pitanje bolje raspodele izdvajanja za vojnu alijansu, prenosi AP.

Konte je priznao i da je pitanje disbalansa u izdvajanjima članica za NATO realno.

„Moramo da shvatimo da se NATO promenio vremenom. Nastao je pre 70 godina. Njegov poziv, karakteristike, organizaciona struktura i operativna strategija su se promenili. I s pravom SAD kažu da je NATO više fokusiran na evropsku odbranu i interese i da se ne čini srazmernim da se zadrži ovaj vid doprinosa", rekao je italijanski premijer.

Konte tvrdi da nije čuo Trampove pretnje da će se Vašington povući iz Alijanse, kako su preneli neki mediji.

"Svojim ušima nisam čuo Trampove pretnje da će napustiti NATO, tako da ne mogu da potvrdim tu informaciju. Ako je nešto rekao sa strane, ja to ne znam", rekao je italijanski premijer.

Sa druge strane, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je za CNN da su se članice Alijanse obavezale da izdvajaju dva odsto BDP za zajedničku odbranu, ali nije želeo da potvrdi tvrdnju Trampa da je cilj zapravo četiri odsto.

"Imamo obavezu da izdvajamo dva odsto. Važna stvar sada je da nam treba više novca. A dobra stvar je, i to uglavnom zbog vrlo jasne Trampove poruke na sastanku, da su saveznici shvatili tu potrebu", rekao je Stoltenberg na uporno instiranje novinara o Trampovoj tvrdnji da su se članice dogovorile o izdvajanju četiri odsto BDP za NATO.

Foto: Tanjug (AP Photo/Francois Mori)

Stoltenberg: Tramp učinio NATO snažnijim nego pre samita

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas, nakon samita Alijanse u Briselu, da je poziv predsednika SAD Donalda Trampa saveznicima da troše više na odbranu imao jasan uticaj i učinio NATO snažnijim, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Stoltenberg na konferenciji za medije upitan u vezi sa sastankom iza zatvorenih vrata, na kojem je Tramp, prema rečima zvaničnika, poručio saveznicima da dostignu ciljeve koje je postavio Vašington ili će SAD "krenuti same".

"Imali smo veoma iskrenu i otvorenu diskusiju... Ta diskusija je učinila NATO snažnijim. Ona je stvorila novi osećaj hitnosti. Činjenica da smo imali ovu otvorenu diskusiju isto je jasno stavila do znanja da ćemo udvostručiti naše napore i takođe pokazuje da jasna poruka predsednika Trampa ima uticaj", rekao je Stoltenberg.

Američki predsednik Tramp izneo je saveznicima u NATO na današnjem sastanku iza zatvorenih vrata da vlade država članica Alijanse moraju da povećaju davanja na odbranu na dva odsto BDP do januara naredne godine ili će SAD krenuti svojim putem, saznao je Rojters iz dva izvora za koje navodi da su upoznati sa detaljima tih razgovora.

Navodi se da je ultimatum iznet na sesiji održanoj u okviru samita NATO.

"On je kazao da oni moraju da povećaju davanja do januara 2019. ili će Sjedinjene Države tim putem krenuti same", rekao je jedan od izvora.

Oba izvora su navela da Tramp "ipak nije direktno pretio da će se formalno povući iz NATO".

Tramp je po okončanju dvodnevnog samita NATO u Briselu izjavio da je "veoma stabilni genije" i proglasio sopstvenu pobedu na samitu.

"Veoma sam dosledan, ja sam veoma stabilni genije", poručio je Tramp.

Rojters navodi da je američki predsednik proglašenje pobede obrazložio time da su saveznici u NATO značajno povećali posvećenost davanjima za odbranu nakon što je on tiradom nad evropskim liderima isprovocirao održavanje vanredne sesije u okviru samita.

"Rekao sam ljudima da bih bio veoma nezadovoljan ukoliko se oni ne bi držali obaveza. Stavio sam im do znanja da sam veoma nezadovoljan. Sve se na kraju sklopilo. Bilo je nezgodno neko kratko vreme", kazao je Tramp.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

NATO podiže spremnost, Makedoniji uručena pozivnica

Slobodna Evropa četvrtak, 12. jul 2018.

Tramp: Dobio sam veoma lepo pismo od Kim Džong Una

Novi magazin četvrtak, 12. jul 2018.

Trampov ultimatum NATO

B92 četvrtak, 12. jul 2018.

©2019 Netmark d.o.o.