Arhiva » Vesti » RTV 19.07.2018

Deo opozicije pita ko je ovlastio Vučića da pregovara o KiM

BEOGRAD - Poslanici dela opozicije pitali su danas ko je ovlastio predsednika Republike Aleksandra Vučića da pregovara o Kosovu i Metohiji u Briselu i kada je promenjen format pregovora, jer se sada, kako kažu, razgovara o pravno-obavezujućem sporazumu, a ne o sprovođenju ranije potpisanih sporazuma.

RTV četvrtak, 19. jul 2018.  |  Tanjug
RTV: Deo opozicije pita ko je ovlastio Vučića da pregovara o KiM

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović pitao je Vučića zašto nije obavestio javnost da je promenjen format briselskih razgovora i pozvao ga da kaže da nikada neće potpisati pravno-obavezujući sporazum sa Prištinom i da KIM neće dobiti stolicu u Ujedinjenim nacijama.

"Ali on to ne može da kaže, jer je jasno da o tome pregovara", rekao je Obradović i dodao da će "Vučić prodati KiM da bi ostao na vlasti".

Obradović je pitao na osnovu kog ovlašćenja Vučić vodi "tajne pregovore o sudbini KiM", te upitao da li je Vlada Srbije podređeni organ.

"Ovo je kompletno rušenje Ustava", tvrdi Obradović.

Slavica Živković umesto Mehe Omerovića

Slavica Živković iz SDPS-a zameniće Mehu Omerovića u poslaničkim klupama, potvrdio je danas Administrativni odbor.

Skupština Srbije bi trebalo da konstatuje mandat novoj poslanici.

Ranije danas, Republička izborna komisija (RIK) dodelila je mandat narodnoj poslanici Slavici Živković koja je iz iste političke stranke kao i Omerović SDPS, i sa izborne liste Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje".

Odlučeno je i da se sredstva iz Fonda solidarnosti u ukupnom iznosu 381,442 dinara dodeli narodnim kuhinjama na KiM i manastiru Gračanica i to polovina iznosa, dok će druga polovina biti prosleđena budžetskom Fondu za lečenje stanja i povreda koje ne mogu uspešno da se leče u Srbiji.

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj pitao je predsednika Vučića, imajući u vidu njegovo mišljenje da je zamrznuti konflikt za KiM najgore rešenje, da li ćemo "odmrznuti" situaciju i u Vojvodini i Raškoj.

"Gde je ta crvena linija po pitanju zaštite naših nacionalnih interesa", pitao je Šešelj.

Poslanica Tatjana Macura je takođe pitala da li postoji dokument kojim je Vučić ovlašćen da u ime građana učestvuje u pregovorima u Briselu i dodala da ne bi bilo loše da predsednik države podnese izveštaj šta se nalazi na pregovaračkom stolu.

Poslanik Nove Srbije - Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović imao je gotovo isto pitanje sa kojim ovlašćenjem, odnosno platformom Vučić učestvuje u Briselskom dijalogu, te primetio da su u kosovskoj delegaciji pored predsednika Hašima Tačija prisutni i predsednik vlade i predsednik skupštine.

"Poslanici Skupštine Srbije ne znaju o čemu se razgovara nego moraju da čitaju između redova iz tabloida, a neretko i iz prištinskih medija", rekao je Vukadinović i upitao Ministarstvo spoljnih poslova za komentar povodom izjave visokih ruskih predstavnika koji se protive pravno-obavezujućem sporazumu sa Prištinom.

Podneto oko 800 amandmana na predložene zakone

Skupština Srbije počela je danas raspravu o amandmanima na više predloženih zakona, među kojima je Predlog zakona o ćelijama i ljudskim tkivima na koji je podneto 526 amandmana.

Na Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa podneto je 165 amandmana, a na izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama 103.

Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa omogućava građanima da zabrane, u pisanom ili usmenom obliku, darivanje svojih organa kao i mogućnost porodici da to učini ukoliko se umrli član o tome nije izjasnio.

Kada je reč o Predlogu zakona o ljudskim ćelijama i tkivu, on donosi pojednostavljene procedure izdavanja dozvole zdravstvenim ustanovama za obavljanje poslova iz oblasti ljudskih ćelija i tkiva, kao i jedinstveni informacioni sistem.

Predlog zakona o psihoaktivnim supstancama predviđa Centar za monitoring droga i zavisnosti od droga s ciljem praćenja stanja i predlaganjem mera.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.