Arhiva » Vesti » Savršena.com 28.07.2018

Evo kako da skinete fleku od karmina

Savršena.com subota, 28. jul 2018.

Jedna od takozvanih tvrdokornih fleka svakako je ona od ruža. Kada karmin sa usana završi na odeći ili u toku stavljanja padne na tepih, mislimo da je tu kraj i da se neće nikada skinuti. Ali ne budite tako sigurni…

1. Garderoba

Ruž s odeće je najlakše skinuti ako se odmah reaguje. Komadiće ruža treba pokupiti selotejpom ili malom suvom krpom. Nakon toga bitno je na fleku staviti odstranjivač fleka i oprati, piše američki “Good Housekeeping”.

Nemojte da ostavite odeću s flekom od ruža da vas čeka ceo dan. Odstranjivač fleka treba da stavite odmah na mesto s ružem, a sama garderoba može da pričeka nekoliko dana na pranje, ali ako ga ne stavite, teško ćete je skinuti

U slučaju da se nakon pranja još vide ostaci ruža, potrebno je ponoviti proces.

I zapamtite, pre pranja veša obavezno proverite da vam u džepovima nije ostao balzam za usne ili ruž.

2. Tepih

Zna da se dogodi da se prilikom nanošenja ruža odlomi komadić i padne na pod. Ako padne na pločice ili na parket, nije problem obrisati, ali ako padne na tepih, koji je još i svetlije nijanse – imate problem.

Za početak, potrebno je sastrugati višak ruža sa tepiha. Najbolje je koristiti naizmenično belu suvu krpu i sunđer pomoću kojeg ćete tepih natopiti rastvorom za hemijsko čišćenje. Sunđerom natopite mesto s flekom i ne previše pritiskajući belom krpom prebrišite mesto na kojem se nalazi ruž. Postupak ponovite više puta.

Ako se i nakon višestrukog natapanja i brisanja fleka još vidi, tada u pola litre mlake vode dodajte po supenu kašiku tečnog sapuna za ruke i alkoholnog sirćeta. Umočite sunđer u mešavinu i lagano pritiskajte fleku mokrim sunđerom dok tepih ne upije mešavinu. Potom belom suvom krpom prebrišite mesto na kojem se nalazi fleka. Ako se i dalje vide ostaci fleke, polumokrim sunđerom (natopljenim u hladnoj vodi) ponovo prebrišite tepih.


Objavljeno na sajtu savrsena.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.