Arhiva » Vesti » Dnevnik 31.07.2018

Cilj novog aranžmana s MMF ekonomski rast i veći prihodi građana

BEOGRAD: Reforma javnih preduzeća jedan je od važnih poslova vlade, rekla je večeras za RTS premijerka Ana Brnabić, navodeći da je upravo zbog toga i stečaj Azotare, da zbog toga vlada pokušava da nađe strateškog partnera za MSK, ali je dodala i da su nekii problemi već rešeni.

Dnevnik utorak, 31. jul 2018.  |  Dnevnik.rs

"Rešili smo problem železnice, Galenike, IMT-a, rešili smo problem Magnohroma, 14. Oktobra, dakle nastavljamo sada sa Ikarbusom", kazala je Brnabić.

Za te poslove, napomenula je, ne postoje određeni rokovi, ali je svakako rešavanje problema državnih preduzeća deo novog aranžmana sa MMF-om.

"Kako su ciljevi prethodnih aranžmana bili finansijska stabilnost, makroekonomske reforme, fiskalna stabilnost, disciplina, tako je cilj novog aranžmana sa MMF-om ekonomski rast i povećanje prihoda za građane Srbije", poručila je Brnabić.

Govoreći o izgradnji jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, Brnabić je navela da je u prvu fazu od 1.587 stanova sada uključena i Sremska Mitrovica gde, kako kaže, postoji i potreba i već sređena lokacija.

"Tako da možemo u ovoj godini da počnemo. Mi ćemo u septembru krenuti izgradnju u Nišu i Vranju, nakon toga u svim ostalim lokalnim samoupravama do kraja godine i fazno", kaže predsednica Vlade.

Dodala je da se sa Komisijom za izgradnju stanova razgovara o tome kakav je napredak u okviru prve faze, ali i da počinju dogovori o dodatnim planovima za drugu fazu, koju čini 5.203 stana za pripadnike službe bezbednosti.

"Očekujem sa nestrpljenjem septembar i polaganje kamena temeljca", dodala je premijerka.

Ima prostora za povećanje plata i penzija

Brnabić kaže da ima prostora za povećanje plata i penzija s obzirom da su najnoviji ekonomski rezultati odlični, tačnije bolji nego što se očekivalo.

"Rast BDP-a u drugom kvartalu je 4,4 posto, a u prvom 4,6 posto. Dakle, u prvoj polovini godine je naša ekonomija rasla 4,5 posto najmanje. To nam govori, i sigurna sam će MMF da se složi, da imao prostora i za ukidanje Zakona o privremenom smanjenju penzija, za povećanje za one koji imaju najmanje penzije, ali i za povećanje plata u javnom sektoru", istakla je Brnabić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ona, međutim, nije mogla da kaže koliko će to povećanje biti niti u kom će mesecu do njega doći.

"Ono što prvo gledamo su penzije i očekujem da ćemo kao vlada to poslati u Skupštinu na jesen i da ćemo imati, nadam se, novembra i decembra vraćanje i povećanje penzija", rekla je Brnabić.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.