Arhiva » Vesti » RTV 06.08.2018

Napeta situacija u DES-u, ministar: Neće se ugasiti

BEOGRAD - Situacija u preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "DES", svakog dana je sve lošija i napetija. Plate kasne, radni staž im nije povezan, a radnici ne mogu pronaći zajednički jezik, jer u zavisnosti od sindikata, kojem pripadaju, imaju drugačiji pogled na rešenje trenutne situacije u tom preduzeću.

RTV ponedeljak, 6. avgust 2018.  |  RTV (Dražen Knežević), Tanjug
RTV: Napeta situacija u DES-u, ministar: Neće se ugasiti

Dve neisplaćene zarade, neostvareno pravo na zdravstveno osiguranje i nepovezan radni staž od 2016-e godine, problemi su zbog kojih 200 zaposlenih u DES-u, brine za sudbinu svojih porodica. I dok pojedini radnici polako napuštaju to preduzeće, ima I onih koji još čekaju, kako bi stekli pravo na socijalni program.

"Neradeći, odbijajući poslove, samo možemo otići u stečaj. Verujete, najavljuju veliki poslovi, a bez rada I poslova nema izlaska iz krize, čarobnog štapa nema", kaže Borka Milovanović, predsednica sindikata "Sipos DES Novi Sad".

Interesi svih zaposlednih u DES-u trebalo bi da budu isti, bez obzira na to kojem sinidkatu pripadaju, jer je reč o sudbini oko 200 porodica, koje su do skoro mogle živeti od prihoda tog preduzeća, a radikalizacija štrajka poslednja je slamka spasa, poručuju u sindikatu "Sloga Des Novi Sad"

"Naši zahtevi su isplate zaostalih plata, poreza na zsdravstvo, nemamo zdravstveno osiguranje od oktobra prošle godine, penziono nam nije uplaćšeno, Samo nam se nudi jedina mogućnost, a to je socijalni program koji nije u interesu zaposlenih....Mislim da ova firma ima uslova I da može da radi I mi se za to borimo. Za ovo stanje nisu odgovorni radnici, naše je bilo I ostaje da radimo. Neko je doveo do ovoga sve ove godine I još uvek vodi. Niko ne spominje odgovornost poslovodstva, menadžmenta I ljudi, koji su nas do ovde doveli", kaže Zorica Stepanov predsednica sindikata "Sloga DES"

Zaposleni kažu da je situacija poslednjih nekoliko meseci veoma napeta i da čak ni zaposledni ne mogu pronaći zajednički jezik.

"Radim 35 godina, I moja supruga ovde radi kao šivač bez plate, meni je posao neophodan, jer moram da iškolujem svoju decu. Ne smem da ostanem bez posla I zato ne želim da štrajkujem, niti da idem na tržište rada", ističe Ranko Kukolj, zaposlen u DES-u.

"Mene je kolega izbacio iz kancelarije prošle nedelje, vikao je: "Napolje, napolje. Mi ovde štrajkujemo, I ti treba da štrajkuješ", a ja neću da štrajkujem, jer to dovodi do loše situacije, možda I do stečaja", kaže Anička Moravek zaposlena u preduzeću "DES".

Situacija u ovom preduzeću do daljeg ostaje neizvesna, a radnici očekuju pomoć nadležnih gradskih, pokrajinskih I republičih institucija, jer je to, prema njihovim rečima, jedino rešenje da "DES" ne ode u stečaj. U suprotnom, u pitanje bi bila dovedena sudbina oko 200 porodica.

Đorđević: Prekvalifikacijom do radne snage, DES se neće ugasiti

Nedostatak radne snage je problem sa kojim se Srbija već suočava, a Vlada Srbije taj problem rešava kreiranjem novih radnih mesta, prekvalifikacijom i dokvalifikacijom radnika, izjavio je danas ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ministar je ranije upozorio da ukoliko se nešto ne preduzme, Srbija bi za nekoliko godina mogla da ostane bez prodavaca, vozača, pekara, radnika u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

"Politika Vlade Srbije jeste kreiranje novih radnih mesta. S druge strane imamo demografsku sliku koja nije baš najbolja i upravo iz tog razloga su krenule sve ove mere kada je u pitanju podsticaji za rađanje", rekao je Đorđević za TV Prva.

Ukazao je da Nacionalna služba za zapošljavanje odvaja sredstva za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika kako bi se angažovali svi oni resursi i sprečilo nedostajanje radne snage.

Govoreći o migranstkoj krizi, Đorđević je istakao da u Srbiji trenutno ima oko 4.000 migranata i da se naša država, za razliku od nekih zemalja EU, prema migrantima ponaša odgovorno.

"Time pokazujemo primer dobre prakse kako i na koji način treba da se ophodimo prema migrantima", ocenio je Đorđević i ukazao da oni nisu napustili svoje domove ne iz hira, već zbog pritiska.

S obzirom da među migrantima ima maloletne dece, ministar je istakao da je Ministarstvo za rad preduzelo sve kako bi boravak u Srbiji njima nadoknadio njihovo detinjstvo i pravo na obrazovanje.

"Dolaze pohvale iz EU za takav tretman prema migrantima", rekao je Đorđević.

Podsetio je da migratnima Srbija nije krajnja destinacija, već samo ruta do Zapadne Evrope.

Politika Vlade je da se preduzeća ne gase, to važi i za "DES"

Đorđević je dodao da je politika Vlade Srbije da se firme i kompanije ne gase i da to važi i za preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "DES" iz Novog Sada.

Radnici tog preduzeća, koje zapošljava oko 60 odsto osoba sa invaliditetom, su krajem jula započeli proteste zbog problema sa zaostalim platama, isplatom zdravstvenog i penzionog osiguranja i putnih troškova.

"Oni još ne štrajkuju, imali su proteste. U Srbiji postoji 19 firmi "DES-a" i svi su ravnopravni za nas. Politika Vlade Srbije jeste da ne gasimo firme i kompanije, to isto važi i za te firme, mi želimo da sačuvamo radna mesta", rekao je Đorđević za TV Prva.

Ministar je podsetio da je u petak imao sastanak sa direktorom tog preduzeća Branislavom Kostadinovićem i predstavnicima sindikata radnika i istakao da je cilj da reorganizacijom dođu do rešenja problema.

"Oni imaju dosta prednosti kada su u pitanju takve kompanije i oni to treba da iskoriste na tržištu rada. Ministarstvo je tu da njima pomogne u tome i upravo smo o tome razgovarali kako da izađemo iz ove krize", izjavio je Đorđević.

Podsetio je da sunovrat preduzeća "DES" počinje od 2006. godine lošim poslovanjem, koje je kulminiralo 2014. godine i da Ministarstvo od tada pokušava da ih izvuče iz krize.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.