Arhiva » Vesti » Kurir 11.08.2018

Haos u Bukureštu, 100.000 ljudi protestovalo protiv korupcije! Došli i iz dijaspore! Krenuli na kordon policije, 440 povređenih (video)

Rumunske vlasti saopštile su danas da je 440 osoba povređeno, među kojima 24 pripadnika policije, u sukobima demonstranata i policije koji su u Bukureštu izbili tokom protesta desetina hiljada Rumuna, od kojih mnogi žive u inostranstvu, a koji su nezadovoljni radom levičarske vlade.

Kurir subota, 11. avgust 2018.

Služba za vanredne situacije navodi da je njih 65, od kojih devet policajaca, zadržano u bolnici.

Sukobi su izbili sinoć kada su neki od demonstranata pokušali da probiju policijski kordon oko vladinih objekat.

Više osoba je privedeno, a policija je tokom večeri u nekoliko navrata koristila i vodeni top.

Kako je saopštila hitna pomoć u Bukureštu, među povređenima ima i demonstranata i policajaca, od kojih su neki zadobili povrede glave dok su se drugi nagutali suzavca.

"Ostavka!" i "Lopovi!" skandirali su demonstranti, za koje mediji kažu da ih je bilo oko 100.000 na trgu ispred parlamenta.

Rumunski predsednik Klaus Joanis, kritičar vlade, saopštio je da "oštro osuđuje brutalnu intervenciju policije za razbijanje nereda", koju je nazvao neproporcijalnim odgovorm na mahom mirne proteste.

Rumuni koji žive u inostranstvu počeli su u petak protest protiv levičarske vlade u Bukureštu zahtevajući njenu ostavku i zalažući se za prevremene izbore.

Pripadnici rumunske dijaspore koji su došli u Bukurešt iz evropskih država poput Španije, ali i iz Njujorka da bi prisustvovali demonstracijama ljuti su na način na koji se upravlja Rumunijom.

Oko tri miliona Rumuna živi u inostranstvu i kažu da su je napustili zbog korupcije, pronevera novca, malih plata i nedostatka mogućnosti, modernih puteva i škola.

Prema zvaničnim podacima, oko 4 miliona Rumuna, od ukupno 20, radi u inostranstvu, od kojih polovina u Italiji i Španiji.

Tokom prošle godine, Rumuni iz dijaspore su porodicama u domovini poslali 4,3 milijarde evra, ili blizu 2,5 posto BDP-a zemlje, jedne od najsiromašnijih u Evropi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen Youtube/Radio Free Europe/Radio Liberty

Kurir Autor: Kurir


Objavljeno na sajtu kurir.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

vanredna situacija korupcija

©2019 Netmark d.o.o.