Predsednik Foruma Srbija-Nemačka: Razgraničenje je za Nemačku neizvestan eksperiment

Beta 14.08.2018

Predsednik Foruma Srbija–Nemačka Bojan Predojević ocenio je danas da iz perspektive nemačke kancelarke Angele Merkel razgraničenje Srbije i Kosova predstavlja dodatni rizik za politički već trustno područje.

On je u izjavi agenciji Beta ocenio da se ta ideja u Nemačkoj posmatra kao "politički neizvestan eksperiment" koji bi mogao da dovede do moguće destabilizacije jugoistočne Evrope.

Kancelarka Merkel za sada, mišljenje je Predojevića, "ne smatra da bi takav dogovor bio lekovit za kompleksan korpus ostalih nerešenih pitanja među zemljama Zapadnog Balkana".

Predojević je naglasio da Nemačka ima jedini interes da Evropa (EU) sačuva političku stabilnost, koja već sama po sebi predstavlja priličan izazov obzirom na dešavanja vezana za migrantsku krizu, porast uticaja populističkih političkih stranaka u velikim zemljama članicama EU (tako i u Nemačkoj), energetska pitanja vezana za izgradnju - od strane SAD osporenog - Severnog toka 2, politička kriza u Rusiji i Ukrajini...

On je naglasio da, sa druge strane, veruje u pragmatičan pristup svih bitnih aktera globalne politike, uključujući tu, pored SAD, svakako i Nemačku.

"Partneri u evro-atlantskom bloku su na kraju uvek pronalazili koncenzus, bilo to na početku političke krize u SFR Jugoslaviji, kada su, uprkos normama međunardnog prava, kao samostalne države priznate Slovenija i Hrvatska, ili naposletku, kada je većina zemalja tog bloka priznala i Kosovo kao samostalnu državu. Ubeđen sam da će politički proces koji pratimo naposletku dovesti do toliko neophodne stabilizacije našeg regiona i da će svi akteri, pa i Nemačka, biti važan promoter tog rešenja", istakao je predsednik Foruma Srbija – Nemačka Bojan Predojević.

Proroković: Odnosi Srbije i Nemačke ostaju nepromenjeni

Profesor beogradskog Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Dušan Proroković ocenio je danas da će odnosi Srbije i Nemačke ostati nepromenjeni posle iznetih suprotstavljenih stavova o ideji razgraničenja sa Kosovom, koja prema njegovoj oceni ne može da bude ostvarena.

Proroković je agenciji Beta rekao da se Nemačka kada je reč o Balkanu i dalje drži Šokenhofovog plana (Andreas Šokenhov) od sedam tačaka iz 2012. godine, a koji između ostalog predviđa da Beograd ne mora da ima diplomatske odnose sa Kosovom, ali da ono treba da dobije članstvo u Ujedinjenim nacijama.  

"Nemačka spoljna politika se definiše u institucijama i tu Merkovala (Angela) može ograničeno da utiče. Taj plan je usvojio pododbor Bundestanga za Balkan i Nemačka se pridržava njega", ukazao je Proroković.

On je ocenio da će odnosi Srbije sa svim drugim zapadnim zemljama ostati nepromenjeni, "bez obzira na zamrzavanje konflikta po pitanju Kosova u narednom periodu".

Govoreću o ideji razgraničenja koju je predložio predsednik Aleksandar Vučić, on je naveo da takav koncept nije moguće ostvariti jer nema podršku javnog mnjenja, niti ima volje u međunarodnoj zajednici.

"Kada se prave takvi radikalni sporazumi, to se radi u miru i tišini i onda se javnost stavlja pred svršen čin, tako je bilo i sa Briselskim sporazumom. Mi sada imamo potpuno obrnut proces - prvo pred javnost nešto što ne može da prođe, pa onda razgovarati", rekao je Proroković.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedeljak u Berlinu, posle sastanka s predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, da na Balkanu neće biti promena granica i da to "izgleda svaki put mora da se ponavlja".

Vučić je reagujući na njenu izjavu kazao da je već pet godina njen stav isti, ali da je ona razgraničila Srbiju prihvatanjem nezavisnog Kosova.

"Ono što je rekla Angela Merkel, ako to smem da prevedem za naše građane, kada je rekla da je protiv razgraničenja, ona nas je već razgraničila tako što je Kosovo odvojeno do Srbije i to tako da je celo Kosovo nezavisna država", rekao je Vučić novinarima u Vojno-tehničkom institutu u Beogradu.

Dragan Đukanović: Očekujem da Beograd i Priština uskoro potpišu sveobuhvatni sporazum

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Đukanović izjavio je danas da se odnosi Srbije i Nemačke neće promeniti uprkos suprostavljenim stavovima po pitanju Kosova, kao i da očekuje skoro potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Mislim da su ti odnosi (Srbije i Nemačke) bili veoma dobri, puno je političke volje investirano u njih i ne postoji takva mogućnost da se sada promene", rekao je Đukanovića agenciji Beta.

On je kazao i da nije realno očekivati da dođe do "ozbiljnih razgovora" o ideji razgraničenja u narednim rundama Brisleskog dijaloga, ali je naglasio da to zavisi od stava Vašingtona.

"Mislim da Srbija na određeni način treba da traži maksimum za srpsku zajednicu i da se tokom dijaloga treba fokusirati na zaštitu Srba na Kosovu, njihove imovine, imovine Srbije", kazao je on.

Đukanović je naveo i da očekuje da će Beograd i Priština uskoro potpisati sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa, uprkos tenzijama nastalih oko ideje razgraničenja sa Kosovom.

"Ovo pitanje u uzavrelim danima diže neku vrstu tenzija, ali neće suštinski ugroziti dijalog Beograda i Prištine i očekujem da će se u skorom roku postići sveobuhvatni sporazum", kazao je Đukanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas je izjavio da je nakon njegovog predloga za razgraničenje sa Kosovom koje je naišlo na protivljenje dela javnosti, ali i nemačke kancelarke Angele Merkel, postizanje konačnog dogovora trajati mnogo duže i da neće biti gotovo za dva ili tri meseca.

(Beta, 08.14.2018)

Ključne reči

Pročitajte još

Politika, najnovije vesti »