Arhiva » Vesti » Slobodna Evropa 20.08.2018

Gana ponovo o Kosovu

Slobodna Evropa ponedeljak, 20. avgust 2018.

Ministarstvo inostranih poslova Srbije saopštilo je da je ministarka inostranih poslova i regionalnih integracija Gane Širli Bočvej, koja boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, izjavila da će ta država razmotri odluku o priznavanju kosovske nezavisnosti.

„Znam da je odluka koja je doneta bila prepreka razvoju naših odnosa. Ali mi smo ovde, nismo otišli na Kosovo", izjavila je Bočvej na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Pozivajući se na iskustvo nesvrstanih i ulogu koju su u tom pokretu igrali Gana i bivša Jugoslavija, Dačić je naveo da Srbija i Gana danas žele da “revitalizuju svoje odnose koji su narušeni pre šest godina odlukom vezano za priznanje Kosova”.

„Ne želimo da vršimo pritisak, niti je glavna tema oko koje pričamo Kosovo. To je njihova odluka, a mi bismo voleli da još jednom analiziraju situaciju koja je sada mnogo drugačija, jer se traga za rešenjima i vodi dijalog. Voleli bismo da se preispita odluka koju je donela prethodna administracija", istakao je Dačić, prenosi Ministarstvo inostranih poslova Srbije.

Podsetimo, predsednik Parlamenta Gane Aron Majkl Okvaje izjavio je tokom majske posete Beogradu da će Gana razmotriti pitanje priznanja nezavisnosti Kosova, da bi 8. juna novoimenovana ambasadorka te zapadno-afričke države Salma Frances Mancel-egala u Prištini predala akreditive ministru inostranih poslova Kosova Bedžetu Pacoliju.


Objavljeno na sajtu slobodnaevropa.org »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.