Đorđević u Beču o unapređenju saradnje Srbije i Austrije u oblasti penzionog osiguranja

Beta 24.01.2019

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević razgovarao je u Beču sa predsednikom Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije (PVA) Manfredom Anderleom o unapređenju saradnje u korist građana dve zemlje, saopšteno je danas.

"Austrija plaća penzije za 27.195 korisnika penzionog fonda koji žive u Srbiji, a za 2.150 koji žive u Austriji plaća Srbija", rekao je Đorđević.

Dodao je da "ljudi kada odu u penziju žele da vreme posvete sebi, a ne administrativnim stvarima i upravo je obaveza Austrije i Srbije da ih pojednostave".

On je rekao da Austrija i Srbija imaju odličnu saradnju, kao i penzioni fondovi dve zemlje, ali da uvek postoji prostor za dalje unapređenje.

"Na sastanku se razgovaralo i o korišćenju naših rehabilitacionih centara, kao i elektronskoj razmeni podataka", rekao je Đorđević.

Sredinom godine trebalo bi, prema njegovim rečima, da sa Austrijom bude potpisan novi Sporazum o razmeni podataka između penzionih fondova koji će omogućiti veću kontrolu.

To bi, kako su predstavnici Austrije rekli, trebalo da omogući i veće penzije za građane Srbije.

Đorđević i Anderle su razgovarali i o mogućnostima sprovođenja rehabilitacije austrijskih korisnika i osiguranika srpskog porekla u srpskim banjama, imajući u vidu da će im oporavak biti brži i kvalitetniji ako se realizuje u matičnoj zemlji, a po uslovima i kvalitetu rehabilitacije kakvu bi dobili i u austrijskim rehabilitacionim centrima.

"Budući da je prevencija invalidnosti u Austriji u nadležnosti Zavoda za penzijsko osiguranje, svaki novi vid saradnje, pa i rehabilitacija njihovih korisnika u srpskim banjama, sprovodila bi se uz partnerstvo i podršku Fonda PIO", navedeno je u saopštenju.

(Beta, 01.24.2019)

Ključne reči

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »