Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 24.01.2019

Inzko: Najava osporavanja naziva RS-a neodgovorna i kontraproduktivna

Al Jazeera 24.01.2019
'Suzdržite se od polarizirajućih postupaka i fokusirajte na uspostavu vlasti', poručio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Najava inicijative za osporavanje naziva bh. entiteta Republike Srpske pred Ustavnim sudom Bosne… »

Svijet podijeljen u vezi s događanjima u Venecueli

Al Jazeera 24.01.2019
Podršku Juanu Guaidou izrazili su SAD, Kanada i više evropskih zemalja, a Nicolasu Maduru Rusija, Kina, Turska i Iran. Međunarodna zajednica u četvrtak je zauzela očekivane stavove nakon što su Sjedinjene Američke Države, a potom i druge zemlje… »

Trump blokadu svog govora u Kongresu nazvao sramotom

Al Jazeera 24.01.2019
Nancy Pelosi poručila da govora neće biti zbog blokade Vlade, Trump kaže da će održati alternativu tradicionalnom govoru. Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako će održati alternativu tradicionalnom govoru o stanju nacije pred američkim… »

Janukovič osuđen na 13 godina zatvora, kriv za izdaju

Al Jazeera 24.01.2019
Sud je zaključio da je Janukovič kriv za izdaju velikih razmjera i saučesništvo u vođenju agresivnog rata. Sud u Kijevu osudio je bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča na 13 godina zatvora u odsustvu nakon što ga je prethodno… »

Ruski vojni avioni povrijedili švedski zračni prostor

Al Jazeera 24.01.2019
Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je njihov avion prethodno presreo švedski iznad Baltičkog mora. Nakon što je Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo da je ruski avion presreo švedski izviđački avion iznad Baltičkog mora, oglasila se i švedska… »

Bivši škotski čelnik uhapšen i optužen

Al Jazeera 24.01.2019
Bivši prvi ministar Alex Salmond, koji je zagovarao nezavisnost, uhapšen je i optužen u istrazi optužbi za seksualni prijestup. Bivši prvi ministar Škotske Alex Salmond uhićen je, izvijestio je BBC, dok mediji javljaju kako se treba u četvrtak… »

Grci ponovo protestiraju protiv imena Makedonije

Al Jazeera 24.01.2019
Desno orijentirane grčke stranke izlaze na novi protest kako bi spriječile ratifikaciju sporazuma o imenu Makedonije. Organizatori nedavno održanog prosvjeda protiv ratifikacije Prespanskog sporazuma o promjeni imena Makedonije, pozvali su na novi… »

Pokret žutih prsluka najavio kandidaturu za Evropski parlament

Al Jazeera 24.01.2019
Pokret je najavio da će do polovine februara imati listu koju će predvoditi Ingrid Levavasseur, jedna od figura pokreta. Građanski pokret "Žuti prsluci" saopštio je da će se kandidovati na predstojećim izborima za Evropski parlament i da će do… »

Zapadni Balkan: Bez roaminga u regiji od 2021.

Al Jazeera 24.01.2019
Prema novom sporazumu, građani će u roamingu plaćati redovne cijene kao da te usluge koriste kod kuće. Druga runda pregovora o novom regionalnom sporazumu o roamingu za zapadni Balkan, koju je organiziralo Vijeće za regionalnu saradnju (RCC)… »

Video: Boeing testirao leteći automobil

Al Jazeera 24.01.2019
Američka kompanija saopćila je da je njen prototip letećeg automobila nakratko lebdio u zraku tokom probnog leta. Kompanija Boeing saopćila je da je njen prototip letećeg automobila nakratko lebdio u zraku tokom probnog leta. Agencija Reuters navodi… »