Američka centralna banka ne predviđa više podizanje kamatnih stopa ove godine

Beta 20.03.2019

Američka centralna banka (Fed) ne namerava da više podiže kamatne stope ove godine suočena sa većim usporavanjem privrednog rasta i nižom inflacijom u SAD, saopštila je danas banka.

Ključna kamatna stopa koju je Fed danas ostavio nepromenjenom ostaće između 2,25 i 2,50 odsto u 2019. godini, saopštila je američka centralna banka posle sastanka njenog monetarnog saveta.

U prognozi u decembru Fed je izrazio očekivanje da će biti dva povećanja kamatne stope tokom ove godine od četvrtine procentnog poena ( 0,25 odsto).

Centralna banka SAD predviđa sada povećanje kamate od četvrtine procentnog poena 2020, i nijedno u 2021. godini.

Banka je izrazila pesmističkiji pogled na privredu za naredne tri godine u nizu projekcija koje je danas objavila.

Fed je tako dalje smanjio predviđanje privrednog rasta za 2019. godinu na 2,1 odsto umesto 2,3 odsto koliko je procenjeno u decembru.

To je takođe mnogo niže nego što predviđa administracija predsednika Donalda Trampa, koja prognozira privredni rast od 3,2 odsto ove godine. Većina prognoza privatnih ekonomista bliža je prognozi Feda nego prognozi administracije.

Inflacija će prema predviđanjima banke ostati slaba na 1,8 odsto u odnosu na 1,9 odsto koliko je procenjeno u projekcijama pre tri meseca.

Ovi potezi banke ukazuju da neće biti znatnijih povećanja kamatnih stopa za pozajmljivanje za potrošače i firme. Neki analitičari veruju da bi sledeći potez po pitanju kamatnih stopa mogao da bude čak smanjenje kasnije ove godine ukoliko privredna aktivnost uspori koliko neki strahuju.

(Beta, 03.20.2019)

Ključne reči

Povezane vesti »

Ekonomija, najnovije vesti »