Ljajić: Vlada mora hitno da reaguje da stanovništvo na KiM dobije robu iz centralne Srbije

Beta 26.06.2019

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ponovio je danas da će Srbija na kratak rok morati da nađe način da stanovništvo na Kosovu i Metohiji ne oskudeva sa osnovnim životnim namirnicama, zbog takse koju je krajem prošle godine uvela Priština na robu iz centralne Srbije.

"Vlada mora hitno da reaguje da stanovništvo dobije sve što je potrebno, a u diplomatskom smislu ovaj problem moramo da internacionalizujemo i ukažemo na besmislenost taksi koje su možda nekome donele političke poene", kazao je on novinarima na Zlatiboru.

Dodao je da, prema izveštaju ljudi sa terena, koji koji su jutros obilazili supermarkete i prodavnice, zaliha ima do kraja nedelje.

"Najakutniji je nedostatak mleka i određenih mlečnih proizvoda, a postoji i deficit voća i povrća", kazao je Ljajić.

On je podsetio da je uvođenje taksi doprinelo gubicima u srpskoj privredi.

"Imali smo 2.662 preduzeća koja prodavala robu na Kosovu i Metohiji, a sada ni desetak više ne prodaje svoju robu", rekao je Ljajić.

Dodao je da štetu ne trpi samo privreda u užoj Srbiji, već i građani na Kosovu i Metohiji koji plaćaju robu skuplje nego ranije.

"Roba koju su uvezli iz drugih država je skuplja nego naša, a ni domaća proizvodnja nije mogla da nadomesti taj nedostatak", naveo je Ljajić i još jednom apelovao na Brisel i Vašington da učine dodatni napor da se takse ukinu, time što će izvršiti pritisak na Prištinu.

(Beta, 06.26.2019)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »