BBC vesti na srpskom

Ruska umetnica se udala za osuđenika na doživotnu kaznu zbog ubistva novinarke

Peter Madsen je osuđen na doživotnu kaznu zatvora u aprilu 2018. godine za seksulano zlostavljanje i ubistvo švedske novinarke Kim Vol.

BBC News 16.01.2020
Dženi Kurpen
AFP
Dženi Kurpen ima politički azil u Finskoj

Ruska umetnica koja živi u samonametnutom izgnanstvu u Finskoj brani odluku o udaji za zloglasnog zatvorenika, danskog ubicu Petera Madsena.

Dženi Karpen se udala za Madsena 19. decembra prošle godine, piše na njenoj Fejsbuk stranici. Zbog toga je dobila mnogo neprijatnih poruka, a neki je nazivaju ludom.

Madsen, samouki pronalazač, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u aprilu 2018. godine za seksualno zlostavljanje i ubistvo švedske novinarke Kim Vol.

Ubistvo Kim Vol, ugledne slobodne novinarke, obeleženo je „neobičnom brutalnošću", rečeno je u Madsenovoj presudi.

Madsen, danas 49-godišnjak, raskomadao je njeno telo, ali je tvrdio da je stradala u nesreći na podmornici koju je on sagradio. Njeno obezglavljeno telo pronađeno je na plaži 2017. godine. Kasnije su ronioci pronašli druge delove tela u plastičnim kesama bačenim u more.

Madsen je u zatvoru u blizini Kopenhagena i na Fejsbuku je potvrdio venčanje sa Karpen.

„Neću imati pristup internetu da primam i odgovaram na vaše poruke. Ako imate bilo kakvo pitanje, budite slobodni da kontaktirate Dženi Karpen preko Fejsbuka", napisao je u petak.

Karpen živi u finskom gradu Salu sa ruskim političkim izgnanikom Aleksejem Devjatkinim s kojim ima dva mala sina.

Po profesiji novinarka, Karpen sada sebe opisuje kao umetnicu. Ona je za ruski servis BBC-ja rekla da je brak sa Madsenom iskren, da nije samo deo umetničkog projekta „Ovo nije Petar kog smo poznavali" koji je pokrenula ranije.

Rekla je da su ovu frazu ponavljali nekadašnji Madsenovi prijatelji posle ubistva, te je postala simbol način na koji ga je društvo demonizovalo.

Madsen je bio poznat po podmornici koju je sam napravio i dizajniranju eksperimentalnih svemirskih raketa.

peter madsen
Getty Images
Madsen je poznat po tome što je pravio podmornice

U objavi u nedelju, Karpen je napisala: „Moj suprug je počinio stravično delo i za to je kažnjen. Međutim, to što ga zaista poznajem daje mi pravo da kažem da sam srećna što sam sa najlepšom, najpametnijom, najtalentovanijom, najrazvijenijom, najempatičnijom osobom i muškarcem.

„Moj suprug je jedan od dve žrtve tog dela i to što je ostao živ za njega je kazna samo po sebi."

Na njenoj Fejsbuk stranici prikazana je metalna pločica, očigledno iz posete zatvoru, i komad papira koji pokazuje deo adrese zatvora.

U nedelju se požalila na „hiljade čudnih, glupih, apsurdnih ili agresivnih komentara, poruka i pretnji fizičke prirode od mnogih takozvanih normalnih, dobrih ljudi koji poštuju zakone".

karpen i devjatkin
AFP
Sa Aleksejem Devjatkinim ima dva sina

Karpen radi za Grani.ru, ruski opozicioni sajt koji su vlasti zabranile. Ona i Devjatkin su uhapšeni 2012. godine pošto su prisustvovali mitinzima opozicione stranke krajnje desnice Nacionalni boljševizam.

Stranka koju predvodi Eduard Limonov je u političkoj grupaciji Druga Rusija, i žestok je protivnik predsednika Vladimira Putina. Limonov ima nacionalističke stavove - podržavao je srpske tvrdokorne nacionaliste u bivšoj Jugoslaviji - i proveo gotovo dve godine u zatvoru zbog optužbi za terorizam.

Karpen kaže da je pobegla s Devjatkinim prvo u Ukrajinu, a potom u Finsku, gde su dobili politički azil.

Braneći svoj umetnički projekat Madsen, napisala je u manifestu: „Podržavajući krivicu, nazivajući ga prijateljem, razbili smo 'normalnost' na komade, uneli raznovrsnost u simbolički kapital kulture, uključili se u kulturni terorizam, u suštini, jedini zaista efikasan oblik mirnog otpora."

Ona kaže da je projekat pokrenula sredinom 2018. godine, ali ubrzo je shvatila da joj je potreban „neki oblik saradnje sa samim Peterom, a na jesen te godine je započela lična komunikacija".

Posle hapšenja 2017. godine, Madsen se razveo od supruge. Danski veb sajt BT kaže da je Madsen počeo da traži prijatelje za dopisivanje iz zatvorske ćelije u avgustu 2018. godine.

BT navodi da je imao trio obožavateljki koje su ga podržavale tokom žalbenog postupka sudu. Nacionalistička danska Narodna stranka traži da se pooštre ograničenja za posete Madsenu i drugim zatvorenicima osuđenim zbog najtežih zločina.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 01.16.2020)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »