Poslanici više govorili o izvršiteljima, nego o tumačenju zakona

Beta 03.02.2020

Poslanici Skupštine Srbije u raspravi o zahtevu Vlade Srbije za autentičnim tumačenjem odredbe člana Zakona o izvršenju i obezbeđenju, više su govorili o izvršiteljima uopšte.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović rekao je da je svaka rasprava o autentičnom tumačenju potvrda da zakon nije normiran kako treba i da preuzima deo odgovornosti što je Skupština usvojila zakon koji nije potpuno jasan, a apelovao je i na kolege da u budućnosti u predlozima zakona koji se dotiču advokature budu precizniji.

Jovanović je rekao da je samo Porodični zakon normirao obavezu da advokat u brakorazvodnom sporu mora imati overeno punomoćje i pitao "da li je odnos stranke prema advokatu u brakorazvodnoj drugačiji nego u građanskoj parnici", te predložio da se u tom smislu razmotri izmena porodičnog zakona.

Jovanović je dodao da advokatura jeste marginalizovana od momenta uvođenja javnih beležnika, ali da ta profesija iako je deo pravosudnog sistema, mora biti nezavisna od države.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj ocenio je da današnja sednica "pokazuje bezobrazluk i bahatost prema građanima Srbije" jer je SRS još 16. septembra predala predlog Zakona o izvršnom postupku za koji je prikupila više od 100 hiljada potpisa, a vladajuća većina ne želi da ga stavi na dnevni red.

Šešelj je ponovio da je "SNS bila protiv javnih izvršitelja u vreme dok su bili opozicija, a nakon što su došli na vlast to su rešenje svesrdno prihvatili", dok su sve kasnije izmene bile "populističke".

Poslanik je podsetio na afere kada su izvršitelji zaplenili stanove koje su kasnije na tajnim licitacijama kupovali njihovi najbliži rođaci po tri puta nižim cenama, a pritom izvršitelje "pri otimanju stanova obezbeđuje policija".

On je dodao da je samo u 2017. godini više od 3.700 stanova "oteto građanima", ali ne zbog dugova za struju, već zbog dugovanja bankama.

Šešelj se ponovo založio za ukidanje izvršitelja i vraćanje izvršenja u sudove, navodeći da se dugovi moraju vraćati, ali i poštovati dostojanstvo građana.

Poslanica Srpske napredne stranke Jelena Žarić Kovačević rekla je da o efikasnosti sudskih izvršitelja govori podatak da je 2915. godine bilo više od 2.000 izvršnih predmeta u sudovima koji su trajali više od deset godina.

Poslanici bi do kraja dana trebalo da završe raspravu o autentičnom tumačenju člana Zakona o izvršenju i obezbeđenju koji se odnosi na naplatu advokatskih naknada.

U zakonu stoji da će se "kada izvršnog poverioca u izvršnom postupku zastupa advokat, naplata dosuđenih sudskih troškova i troškova izvršenja izvršiti na račun advokata i bez ugovora o prenosu potraživanja, na osnovu po zakonu overenog punomoćja kojim ga je izvršni poverilac ovlastio da naplatu postupka zahteva i primi na svoj račun".

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo predlažio je da "ovu odredbu treba razumeti tako da advokatu nije potrebno overeno punomoćje da bi primio sudske troškove i troškove izvršenja na svoj račun, osim ako zakon kojim se uređuje sudski postupak u kojem je nastala izvršna isprava, zahteva overu punomoćja".

(Beta, 02.03.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »