Održan protest Borba za čist vazduh, građani zahtevaju konkretne mere protiv zagađenja

Beta 05.02.2020

Više desetina građana okupilo se večeras na protestu "Borba za čist vazduh" ispred Skupštine Beograda gde zahtevaju konkretne mere protiv zagađenja vazduha.

Iz Inicijative Ne davimo Beograd su poručili da je 15.000 građana potpisalo peticiju kojom se zatevaju konkretne mere protiv zagađenja vazduha, a na razglasu su pročitani i komentari određenog broja potpisnika koji su naveli probleme sa kojima se suočavaju zbog zagađenja.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd rekao je da je sve više građana svesno da je vazduh opasan i da je životna sredina ugrožena.

"Korumpirana politička elita radi sve što može da bi zaustavila da se ne čuje glas građana. Nestaju mediji i ono malo medija što postoji nestaje pred našim očima", rekao je Lazović.

Dodao je da preko milion ljudi u Srbiji, po procenama pulmologa, pati od respiratornih oboljenja.

Lazović je rekao i da je danas, nakon nekoliko meseci, vazduh čist jer, kako je rekao,  ono na čemu je radila Vlada od početka perioda zagađenja napokon daje rezultate - "dunuo je vetar i pala je kiša".

"Nisu radili ništa i uspelo je. Danas vazduh nije zagađen, a sutra ne znamo", rekao je Lazović.

Lazović je pozvao ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da podnese ostavku, jer ništa nije preduzeo protiv zagađenosti vazduha, a 12 godina je na vodećim funkcijama u Beogradu i Srbiji.

Ispred gradske Skupštine je postavljen transparent sa natpisom "Za čist vazduh", a građanima su deljeni leci sa navedenim posledicama koje zagađen vazduh ima na zdravlje ljudi.

Skup je počeo minutom ćutanja zbog smrti osnivača i glavnog urednika nedeljnika "Vreme" Dragoljuba Žarkovića.

Proteste organizuju Inicijativa "Ne davimo Beograd" i Građanski front.

Protest u Beogradu završen je ispred Narodne skupštine gde su okupljeni na stepenicama držali transparente sa slovima koja su formirala natpis "Za čist vazduh".

Ranije je najavljeno da će večeras isti protest biti organizovan u 20 gradova Srbije.

(Beta, 02.05.2020)

Povezane vesti »

Komentari

Politika, najnovije vesti »