Šef Delegacije EU u Srbiji: Ocena uspešnosti poboljšanja uslova za izbore nakon početka kampanje

Beta 13.02.2020

Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, izjavio je danas da predstavnici Evropskog parlamenta od avgusta 2019. godine posreduju u razgovorima vlasti i opozicije u Srbiji da bi se poboljšali izborni uslovi, ali da će krajnja ocena o uspešnosti tog procesa biti moguća tek pošto se izbori i zvanično raspišu i počne predizborna kampanja, a ocenu će dati kancelarija OEBS-a.

Fabrici je gostujući u emisiji "Prav ugao" na RTV Vojvodina rekao da ono što može sada da kaže jeste da je reforma na poboljšanju izbornih uslova počela, da je usvojen niz izmena zakona, i da se polako primenjuje ono što je obećano tokom pregovora u kojima su učestvovali i predstavnici Evroparlamenta.

"Poruka je da se nastavi ispunjavanje svih uslova, pristup medijima je oblast u kojoj još stvari treba da se uradi. Izbori tek treba da se raspišu, a Misija EU kao i Evropski parlament će posmatrati izbore, i svi mogu da kazu da je to dobar korak napred", rekao je Fabrici.

Na pitanje o smanjenju tri meseca pre izbora cenzusa za ulazak u republički parlament sa pet na tri odsto, Fabrici je odgovorio da je stav Delegacije EU jasan i da "prema međunarodnim standardima i međunarodnim organizacijama, kao što je Venecijanska komisija, u poslednjoj godini pred izbore nije dobro menjati zakone, naročito ako tome ne prethodi javna rasprava".

Ambasador EU u Srbiji je rekao i da "uvek sluša sve koji mu se obrate", naročito ako su pisma upućena njemu lično, i da razgovara kako sa vlastima tako i s "opozicijom koja hoće da izađe na izbore, kao i sa opozicijom koja na izbore neće da izađe".

"U proteklih sedam meseci Evropski parlament je vredno radio s celokupnom opozicijom i s vlastima na unaređenju izbornih uslova i mi ćemo posmatrati kako će se sprovesti ono što je dogovoreno. Sbrija je na putu ka članstvu u EU i mi ćemo nastaviti da i dalje posvećujemo pažnju vladavini prava, što je široka oblast koja se bavi različitim pitanjima koja nemaju sva veze sa izborima", rekao je Fabrici.

On je rekao i da će veliki deo godišnjeg izveštaja o vladavini prava u Srbiji za 2020. godinu biti upravo o primeni preporuka za ostvarivanje boljih predizbornih uslova.

"Svako ima legitimnu strategiju, tako da mi ne treba da govorimo ljudima šta treba da rade. Mi verujemo da je demokratija ključna stvar i da je parlament mesto gde se ostvaruje demokratija, radili smo sa Skupštinom na unapređenju izbornih uslova zato što verujemo da izbori treba da se sprovedu i da svi na njima treba da učestvuju. Ako me pitate da li ljudi treba da učestvuju na izborima, ja kazem da", rekao je Fabrici.

(Beta, 02.13.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »