Aleksić: Bojkot je test koliko je ko spreman da žrtvuje neke fotelje za budućnost Srbije

Beta 20.02.2020

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je "bojkot test koliko je ko spreman da žrtvuje neke fotelje za budućnost Srbije", i da neće biti tolerisano učestvovanje na izborima na bilo kom nivou bilo koga ko se izjasnio za bojkot, pa ni kada je reč o opozicionim gradovima Šapcu i Paraćinu, u kojima opštinski odbori te stranke nisu dobili dozvolu da učestvuju na lokalnim izborima.

Aleksić je, gostujući u emisiji Prav ugao na RTV Vojvodina, rekao da se "ne radi o tome ko bi šta voleo, već o velikoj ideji da se promeni stanje u Srbiji za koje su svi saglasni da je katastrofalno i neodrživo na duži period", i dodao da se vlast plaši bojkota što dokazuje to što se bave napadima na stranke koje su najavile da neće učestvovati na izborima, a ne na one opozicione stranke koje će na izborima učestvovati.

"Nisu samo Paraćin, Šabac i Čajetina opozicioni gradovi. I ja se žrtvujem, verovatno bi i dalje bio poslanik kao potpredsednik Narodne stranke, ako tako postavimo stvari. Možda je o tome moglo da se razgovara kada je donošena odluka o bojkotu, ali toga nije bilo, nikada nije bila tema ni na jednom sastanku Saveza za Srbiju. Zato sada ispada da neko uspeva da drži reč a neko ne", rekao je Aleksić.

On je rekao da ni izbori u Šapcu neće biti slobodni, kao i da ni u Šapcu nema uslova za slobodne izbore.

"Nemam ništa loše da kažem za Nebojšu Zelenovića, ali ovo je jedna velika igra. Svako ko hoće da izađe na izbore mnogo više napada opozicione stranke koje bojkotuju, nego sam režim. Te izbore neće priznati ni Aleksandar Vučić, i on napada isključivo stranke koje su proglasile bojkot. Zašto se bavi nama, mi ne učestvujemo na izborima, zašto se ne bavi onima koji će na izbore izaći", rekao je Aleksić.

Aleksić je rekao da "apsolutno ne postoji način da bilo ko ostane član Narodne stranke a da prihvati da učestvuje na izborima na bilo kom nivou, na bilo kakvim listama", kao i da je "vlast pokrala izbore i pre nego što su održani, tako što poslednje godine vrši kampanju kroz svoje medije, pritisak na zaposlene, a u funkcionerskoj kampanji besomučno promoviše sebe a ocrnjuje opoziciju".

"Naravno da je vlast pokrala izbore, ona ih ne krade tog dana, ona ih je već pokrala. Vlast je uništila sve institucije, pogaženi su zakoni, pogažen je Ustav, nemate kome da se žalite. To što ja govorim stoji u izvešajima Evropske komisije. Oni su došli u Srbiju zbog političke krize koja evidentno postoji", rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, pomaci koji su ostvareni, kroz izmenu zakona o izborima, smanjenje cenzusa za ulazak u parlament i izbor novih članova REM-a, su nedovoljni da bi učinili da izbori budu slobodni, a do svih tih promena ne bi ni došlo da nije bilo najave bojkota izbora.

"Imaćemo niz skupova poziva na bojkot do izbora, i kao SzS i sve stranke će imati neke svoje akcije u kampanji osvešćavanja ljudi da se probude iz hipnoze. Ključna stvar je ne izaći na izbore, ali neće biti performansa ispred biračkih mesta na dan izbora. To je najjači udarac za režim Aleksandra Vučića. Ne preti opozicija sukobima, ali za nas izbori su lažni, pravićemo se da se nisu dogodili, nećemo priznavati akte i zakone koje budu donosili. Bojkot je sada kampanja za predstojeće slobodne izbore na kojima ćemo učestvovati", kazao je Aleksić.

On je naveo da izbori neće biti legitimni, kao i da će Narodna stranka, zajedno sa ostalim opozicionim strankama koje će izbore bojkotovati, odmah tražiti raspisivanje novih, slobodnih izbora.

Kao primer u kakvim uslovima će se sada biti održani izbori Aleksić je naveo da se nakon posete delegacije Evropskog parlamenta za poboljšanje predizbornih uslova, čak povećao broj minuta na nacionalnim televizijama u kojima je predstavljen predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, dok se broj minuta opozicionih lidera smanjio, kao i da je Savet za štampu u poslednjih šest meseci popisao 5.000 lažnih vesti koje su objavljene u medijima bliskim režimu.

(Beta, 02.20.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »