Otvoren Sajam zavičaja na Novosadskom sajmu

Beta 22.02.2020

Sajam zavičaja koji okuplja pojedince, zavičajna udruženja i institucije iz oblasti privrede, turizma i kulture iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, danas je po drugi put priređen na Novosadskom sajmu.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, Duško Ćutilo, rekao je da se na 100 štandova predstavlja preko 70 izlagača, a više je od 300 učesnika u kulturno-umetničkom programu izvornog stvaralaštva.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević rekao je da grad ima obavezu da pomaže rad zavičajnih udruženja koja neguju kulturu, običaje i tradiciju.

"Mislim da sada svi koji su unesrećeni egzodusima u prošlosti, uveliko već osećaju kao da su se ovde rodili, jer Novi Sad ljudima daje jednake šanse, a njihovi običaji postaju običaji Novosađana", ocenio je Kružević.

Sajam koji nosi naziv "Zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu", organizuje Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima i Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da će vojvođanske vlasti nastaviti podršku izbegličkim i raseljeničkim porodicama, i sunarodnicima u regionu.

"Ova manifestacija promoviše tradiciju, kulturu, običaje, jezik, pismo, kako onih ljudi koji su se u AP Vojvodinu i Srbiju doselili prethodnih godina i decenija, tako i naših sunarodnika koji su ostali na svojim ognjištima u državama iz regiona. Jedinstvo je osnovni preduslov za prosperitet", ocenio je Milićević.

Svi sadržaji na sajmu su besplatni, a udruženja oslobođena svih sajamskih troškova.

(Beta, 02.22.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »