Radulović (DJB) o uvođenju vanrednog stanja: Ustav ozbiljno prekršen, vlast u rukama jednog čoveka

Beta 17.03.2020

Predsednik pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović ocenio je danas da je Ustav Srbije "ozbiljno prekršen" kada je na osnovu zajedničke odluke predsednika Republike, premijerke i predsednice skupštine uvedeno vanredno stanje u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Navodeći da je epidemija korona virusa ozbiljna stvar, Radulović je upitao zbog čega se pribeglo uvođenju vanrednog stanja kada kako je naveo, Srbija za te potrebe ima zakon po kom Vlada i ministarstva imaju sve nadležnosti da sprovode neophodne mere u cilju zaštite stanovništva.

"Mi se sada nalazimo potpuno van Ustava. Vlast je praktično koncentrisana kod jednog čoveka a jedan čovek ne može da zaustavi epidemiju, to mogu samo institucije koje rade u skladu sa Ustavom i zakonon", rekao je Radulović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Ocenio je da bi poslanici "morali" da budu u skupštini nakon što je "na protivustavan" način uvedeno vanredno stanje u Srbiji.

"Skupština može da se sastaje a ako postoji opasnost od virusa, moguće je organizovati testiranje poslanika. Čak i u vreme Prvog svetskog rata Narodna skupština je funkcionisala. Nijedna druga zemlja nije izašla van ustavnih okvira u borbi sa korona virusom a u Srbiji se pribeglo flagrantnom kršenju Ustava", ocenio je lider DJB.

Radulović je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i predsednicu parlamenta Maju Gojković da hitno odgovore na pitanje ko je i na osnovu čega odlučio da skupština nije u mogućnosti da se sastane i zašto to obrazloženje nije deo odluke o uvođenju vanrednog stanja.

"Da li je osnov za nemogućnost da se sastane Narodna skupština pravne prirode, konkretno da li je to Naredba o zabrani javnih okupljanja, kao što je objavljeno u pojedinim medijima ili je u pitanju neka druga faktička nemogućnost da se skupština sastane", upitao je Radulović.

On je predsednicu parlamenta Maju Gojković upitao da li zna da "odluka jednog ministarstva o zabrani javnih okupljanja ne može da bude jača od Ustava, suspenduje Narodnu skupštinu i oduzme joj Ustavom date nadležnosti".

"Zbog čega predsednica Narodne skupštine nije u skladu sa članom 200. stav 8. Ustava u Ustavom propisanom roku, na dnevni red skupštine stavila potvrđivanje Odluke o proglašenju vanrednog stanja, koju su doneli predsednica skupštine, predsednik Republike i predsednica Vlade, s obzirom da je u skladu sa članom 106. Ustava Narodna skupština u zasedanju posle proglašenja vanrednog stanja", upitao je lider DJB.

(Beta, 03.17.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »