Živković (SSP): Tražimo posebna uputstva za zaštitu prava osoba sa autizmom

Beta 02.04.2020

Članica Glavnog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Irena Živković je, povodom 2. aprila Međunarodnog dana osoba sa autizmom, zatražila od države da se izrade i objave posebna uputstva za zaštitu prava tih osoba u slučaju da budu pozitivne na korona virus, kao i u slučaju da to budu njihovi roditelji ili staraoci.

Živković, koja je i predsednica Inicijativnog odbora SSP Bor, navela je da se članovi primarne porodice u ovim slučajevima ne smeju razdvajati jer osobe sa autizmom imaju poseban odnos sa članovima svoje porodice i neretko funkcionišu samo uz njihovu pomoć.

"Svaki drugačiji pristup može dovesti do ozbiljnog narušavanja njihovog psihofizičkog zdravlja", upozorila je Živković.

Takođe je zatražila da se osobama sa autizmom, naročito deci i njihovim pratiocima, izdaju posebne dozvole za izlazak u vremenu u kome je na snazi zabrana kretanja.

"Autizam sam po sebi nosi i socijalnu distancu, pa time neće biti ugroženo ničije zdravlje usled socijalne interakcije. Autizam najčešće znači tačan raspored aktivnosti u toku dana i svako remećenje već naučenog redosleda može dovesti do agresije, do samopovređivanja, nervoze koja lako postaje panična", objasnila je.

Kako se navodi u saopštenju, Srbija nije imala Registar osoba sa autizmom, kao ni Registar osoba sa teškoćama u razvoju, imala je 28 razvojnih savetovališta, ali u njima nije imala rane intervencije ni rane dijagnostike. Srbija takođe nije imala defektologe i logopede pri medicinskim centrima, vrtićima, školama u dovoljnom broju da se ne moraju davati ogromne svote novca za privatnu praksu.

"Srbija nije imala Zakon Roditelj - Negovatelj kojim bi roditelji dece sa većim teškoćama u razvoju dobili republički minimalac i radni staž, usled celodnevne brige o detetu - koje, usput, nikad ne odrasta. Srbija je, nakon deset godina, u vezi inkluzije još uvek na početku. Srbija primarnim porodicama sa decom sa teškoćama u razvoju, koje su rastrzane i raspadaju se u preko 70 procenata, nije pružala nikakvu vrstu psihološke pomoći", navela je ona i istakla da je u uslovima epidemije i vanrednog stanja situacija još gora.

"Zahtevamo da ova, već ugrožena grupacija, u vanrednom stanju postane vidljiva bar u minimumu svih minimuma", piše u saopštenju.

(Beta, 04.02.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »