ЕУ гарантује 15 милијарди евра помоћи најугроженијим земљама

Бета 07.04.2020

Европска унија ц́е гарантовати више од 15 милијарди евра помоц́и најугроженијим земљама у Африци и остатку света у борби против пандемије корона вируса, најавила је данас председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

"Африка би могла да наредних седмица има исте проблеме са којима смо се суочили ми у Европи. Потребна јој је наша помоћ против ширења вируса", упозорила је она у видео поруци на Твитеру.

Фон дер Лајен је додала да "ЕУ зато гарантује више од 15 милијарди евра помоћи партнерима широм света против ширења вируса".

Европски министри за развој ће о тој теми разговарати на сутрашњој видеоконференцији.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борел је прошлог петка најавио "пакет финансијске помоћи" Африци и осталим регионима у проблему.

Фон дер Лајен је подсетила да је цео свет суочен са епидемијом корона вируса. "Од првог случаја у децембру, вирус је погодио практично све земље света и његово брзо ширење је имало дубоке последице на наша друштва, привреду и здравствене системе", додала је она.

Председница Европске комисије је упозорила да се може очекивати још гора ситуација уколико не дође до стабилизације и позвала на "координисани глобални одговор".

Од избијања епидемије корона вируса у децембру 2019. у Кини, до данас је умрло више од 75.000 људи широм света, а заражено више од 1,3 милиона.

(Бета, 04.07.2020)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Свет, најновије вести »