Švajcarska ambasada o merama za Srbiju u borbi protiv korona virusa

Beta 09.04.2020

Švajcarka ambasada u Beogradu saopštila je danas mere koje su preduzete i koje će biti sprovedene za Srbiju u borbi protiv korona virusa, što predstavlja odgovor srpskoj vladi koja je tražila podršku tokom pandemije.

"Više od 600.000 evra odmah je stavljeno na raspolaganje za podršku naporima Vlade Srbije da reaguje na pandemiju. Ta sredstva se koriste za pružanje pomoći u vidu higijenskih sredstava i hrane, najugroženijim licima, kao što su starije osobe i Romi", navodi se u saopštenju.

Ambasada je navela da je kamion sa šatorima, ćebadima i ceradama koje je donirala Švajcarska humanitarna pomoć (Swiss Humanitarian Aid) stigao ove nedelje u Srbiju.

Švajcarska je na ovaj način podržala Komesarijat za izbeglice i migracije kako bi se obezbedili dodatni smeštajni kapaciteti u centrima za migrante.

"Let za repatrijaciju koji je unajmila švajcarska Vlada organizovan je 4. aprila na relaciji Cirih-Beograd-Cirih, pri čemu je gotovo 200 srpskih državljana želelo da se vrati iz Švajcarske svojim domovima u Srbiju. Stanovnici Švajcarske ili putnici u tranzitu ukrcali su se na povratni let iz Beograda za Cirih", dodala je ambasada.

Kao jedan od tri najveća bilateralna donatora u Srbiji, Švajcarska podržava ekonomske, socijalne i demokratske reforme u Srbiji sa oko 23 miliona evra godišnje. U okviru švajcarsko-srpske saradnje, Švajcarska će nastaviti sa podrškom Vladi Srbije u sprovođenju mera sa ciljem ublažavanja negativnih uticaja pandemije Covid-19 na srpsku ekonomiju i društvo.

Švajcarska nastavlja blisku saradnju sa vlastima u Srbiji, kako bi se koordinirale aktivnosti dve vlade u ovim izazovnim vremenima. U smislu jednog ličnijeg odgovora, Ambasada Švajcarske u Srbiji želi da izrazi ogromnu zahvalnost svim ljudima u Srbiji koji svakodnevno rizikuju svoje živote u borbi protiv pandemije, dodaje se u saopštenju.

(Beta, 04.09.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »