Pad privrede SAD od januara do marta 4,8 odsto, pod udarom korona virusa

Beta 29.04.2020

Američka privreda pala je za 4,8 odsto u od januara do marta kao posledica zatvaranja velikog dela zemlje zbog korona virusa, što je počelo da izaziva recesiju.

Ministarstvo trgovine saopštilo je danas da je BDP zabeležio kvartali pad prvi put u šest godina. I to je najveći pad od kada je privrda pala 8,4 odsto na godišnjem nivou u četvrtom kvartalu 2008. godine u jeku velike recesije.

Analitičari smatraju da će pad privrede u kvartalu januar-mart biti samo uvod u mnogo gori izveštaj o BDP-u koji će uslediti u sadašnjem periodu od aprila do juna, kada se budu snažno osetile posledice zatvaranja firmi i otpuštanja ljudi.

Kancelarija za bužet američkog Kongresa procenila je da će BDP u drugom kvartalu pasti 40 odsto na godišnjem nivou.

To bi bio daleko najgori kvartalni rezultat od kada se vode podaci 1947. godine, četiri puta gori od do sada rekordno najgoreg kvartalnog pada privredne aktivnosti zabeleženog 1958. godine.

Za samo nekoliko nedelja preduzeća širom zemlje su zatvarana i otpustila su desetine miliona zaposlenih. Fabrike i prodavnice su zatvorene, padaju cene nekretnina, domaćinstva režu potrošnju, poverenje potrošača pada.

Dok privreda klizi u, kako izgleda, duboku recesiju, neki ekonomisti se nadaju da će oporavak biti brz i snažan kada se reši zdravstvena krza, neki to zovu oporavak u obliku slova V. Međutim sve više analitičara misli da će privreda imati teškoća da povrati zamah čak i kada se smiri pandemija.

Smatraju da će mnogi Amerikanci strahovati da putuju, da kupuju u radnjama, posećuju restorane ili idu u bioskope i da to neće činiti ni približno kao ranije. Pored toga lokalni i državni zvaničnici će možda nastaviti da iz zdravstvenih razloga ograničavaju okupljanja ljudi, zbog čega će biti teško mnogim firmama da opstanu.

(Beta, 04.29.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »