Vučić na dan obaranja američkog F16 posetio Jakovo: Srbija 10 puta snažnija zahvaljući ruskom oružju

Beta 02.05.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ulaže u nabavku oružja, "zbog čega je deset puta snažnija i bolje opremljena nego što je to bila u prethodnom periodu", pre svega zahvaljujući nabavci ruskog oruzja, kao i da je srećan što to može da kaže "na godišnjicu obaranja F-16 (tokom NATO bombardovanja 1999. godine)".

Vučić je tokom obilaska 3 raketnog diviziona 250 raketne brigade izjavio da se "nalazi u Jakovu u hangarima sa najmodernijim i najsavremenijim protivavionskim oruđem u našem vlasništvu - sistema "Pancir", čija je nabavka rezultat dobre saradnje sa Ruskom federacijom".

On je rekao da Srbija može da nabavlja oružje "zbog ekonomskog jačanja", kao i da će se nastaviti sa opremanjem naših jedinica, koje uskoro mogu da očekuju da dobiju i bespilotne letelice.

Vučić je rekao da je Pancir, koji je nabavljen iz Ruske federacije, sistem koji gađa na 15 kilometara visine i 20 kilometara daljine, da ima mogućnost ispaljivanja 12 raketa, da može da gađa četiri cilja istovremeno, kao i ciljeve na zemlji.

"Ovo je velika podrska čuvanju nasih gradova, čuvanju važnih objekata, nastavljamo da snažimo svoju vojsku, sloboda je najviša vrednost našeg naroda i zemlje. Ponosan sam što se baš danas nalazim u herojskoj brigadi koja je pre 21 godinu oborila F-16. U međuvremenu ukinuli su ime 3 raketnom divizionu, da ne bi podsećali na prošlost, mi smo vratili ime", kazao je Vučić.

On je rekao da "nikog ne želimo da napadamo, već da ovim garantujemo sigurnost i budućnost za našu decu".

Vučić je najavio da će, kako je rekao, u oktobru napraviti do sada najveću vežbu ratnog vazduhoplovstva na Pešteru, gde će se pokazati "sve što imamo od protivvazdušnih sistema i naših aviona".

"Sve će da puca, pokazaćemo ogromnu snagu, što niste mogli da vidite do sada. Pripemamo se za oktobar, Srbija je respektivna vojna sila, u skladu sa svojom teritorijom i brojem vojnika", kazao je Vučić.

(Beta, 05.02.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »