Тепић: Нема изласка на изборе без шест месеци слободе медија

Бета 04.05.2020

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић казала је да су политичке околности током ванредног стања у земљи погоршане, и да би део опозиције који ће бојкотовати изборе на њих изашао под условом да се обезбеди шест месеци слободе медија.

Она је гостујући у Утиску недеље изјавила да у Србији ванредно стање траје суштински већ осам година и да је сада само озваничено, а да месец и по дана присуства опозиционих актера у медијима са националном покривеношћу не би било довољно за излазак на изборе.

Тепић је навела да владајућа Српска напредна странка однедавно има "квоту" људи који масовно треба да се тестирају на присуство антитела за корона вирус, како би се "створио алиби за предстојеће изборе".

"Нема никакве дилеме да је озваничење ванредног стања био искорак за додатно стање, нешто се иза брда ваља... Све је сада убрзано, позитивни резултати, крећу масовна тестирања, како би се убрзо изашло на изборе", оценила је Тепић.

Додала је и да је "не би чудило" да крајем лета или почетком јесени, када се очекује нови талас вируса грађани Србије опет буду "под кључем".

Председник Нове странке Зоран Живковић казао је да се смена власти не може постићи бојкотовањем избора, да има довољно грађана који такву смену желе.

"Морамо да (власт) променимо на силу, али не оружјем, већ бројем људи који ће да подржи опозицију да је промени. Само су нам потребни озбиљни људи који треба то да организују", оценио је Живковић.

Додао је да председнику Србије и лидеру Српске напредне странке Александру Вучићу не треба ништа веровати јер "он лаже од када је на политичкој сцени Србије, а интензивно је повећао количину лажи од кад је на власти".

Добрица Веселиновић из Иницијативе Не давимо Београд рекао је да та група грађана преиспитује одлуку о бојкоту избора, с обзиром да су "услови гори него пре два месеца", али да дијалог са грађанима о тој теми тек предстоји.

"Не знамо још ни како ће бити организовани избори, не знамо да ли ће бити угрожавања живота људи, како ће се прикупљати потписи, има ли плана власти па да онда причамо, јер то утиче на животе људи. Наша улога је да покажемо озбиљност и не би ризиковали живот никог зарад изласка на изборе", рекао је Веселиновић.

Коментаришући акције које су одговор симпатизера власти на протесте "Буком против диктатуре", он је навео да опозиција не сме да прави додатне поларизације у друштву, али да у контрапротестима учествују "плаћени хулигани".

"Нико нормалан то не би радио из уверења, да ризикујете свој живот у време епидемије, то можете радити само за новац", оценио је Веселиновић.

(Бета, 05.04.2020)

Прочитајте још

Кључне речи

Политика, најновије вести »