Демостат: Недостатак радне снаге и рђави извођачи разлог пробијања рокова реконструкције пута

Бета 06.05.2020

Радови на реконструкцији пута Чачак – Ужице стартовали пре више од две године али и даље нису завршени, а разлог пробијања рокова су недостатак радне снаге и рђави извођачи, пише Демостат.

Тај сајт наводи да је очекивани завршетак радова на овој деоници у новом термину септембар, а радова на поддеоници Севојно – Ужице 30. мај.

Како је указано, поред тога што радови на рехабилитацији државног пута између Чачка и Ужица стварају непрегледне колоне и вишечасовне застоје возаче који путују том деоницом веома иритира и чињеница да су они започети пре више од две године а да су досад пробијена два рока предвиђена за њихов завршетак.

Иако надлежни очекују да ће ова деоница комплетно бити завршена у септембру након чега ће застоји у саобраћају бити елиминисани, стучна јавност сматра да ни тај рок неће бити испоштован, пише Демостат.

Експерти које је контактирао Демостат објашњавају да је до великог кашњења дошло због недостатка радне снаге као и неодговорности и нестручности оних који изводе радове.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић је рекао за Демостат да се веома често вози том деоницом и истакао да дуготрајна чекања сметају возачима а да на основу онога што се може видети на тој деоници тешко је поверовати да ће радови у потпуности бити завршени већ у септембру.

"Ако говоримо о разлозима због којих се на рехабилитацији ове деонице пута од Чачка до Ужица ради тако споро, односно са великим кашњењем у односу на задате рокове треба их тражити у онима који спроводе тај посао али и у локалним самоуправама", навео је он.

Према његовим речима, основни проблем је акутни недостатак радне снаге чак и оне неквалификоване.

"Недостатак људства највише утиче на спорост у извођењу радова и пробијању рокова. Не само да у Србији нема довољно квалификованих грађевинских радника јер је велики број њих трбухом за крухом отишао у иностранство већ нема ни неквалификоване радне снаге", рекао је Савић.

Додао је да у крају у коме се реновира пут локално становништво је заинтересовано за ангажман код извођача радова само у оним тренуцима када му то одговара. Истог тренутка када почну сезонски пољопривредни радови, примера ради око малина или неки други, тих радника који се истовремено баве и пољопривредом на реновирању пута више нема.

По оцени Савића, други разлог због чега се радови на тој деоници одвијају преспоро је понашање локалних самоуправа.

"Једноставно, локалним самоуправама као да одговара ситуација да се на тој деоници пута нешто 'чепрка', да се стално нешто ради. На тај начин локалне самоуправе желе да поруче јавности да нешто раде, да се нечим баве у јавном интересу и једноставно толеришу то што се завршетак реконструкције овог посла одлаже у недоглед. Сходно свему томе ни мало нисам оптимиста и не очекујем да ће посао реконструкције пута од Чачка до Ужица бити завршен у догледно време", рекао је Савић.

Потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић је рекао за Демостат да је генерално гледано проблем са радовима на изградњи и реконструкцији путева у Србији то што се деонице раде парцијално а не у континуитету као целина.

"Основни проблем је тај што послове као што је реконструкција путева не ради једна фирма, односно надлежни не доделе целокупан посао једном предузећу које би га координирало и водило главну реч. Уместо да различите деонице раде различите грађевинске фирме требало би радове централизовати под вођством једног предузећа. На тај начин би се радови одвијали под јединственим стандардима и били би знатно ефикаснији и рокови би могли да се испоштују", оценио је Родић.

У јавном предузећу "Путеви Србије" под чијом ингеренцијом се одвија реконструкција те деонице објашњавају да се радови од Паковраће (Мирковице) до Ужица у дужини од 37 километара изводе у оквиру Пројекта рехабилитације путева и унапређења безбедности саобраћаја који се финансира из зајма Светске банке.

Уговор је најпре потписан у другој половини 2017. са предузећем МБА "Ратко Митровић Нискоградња" које је било најповољнији понуђач. Предвиђени рок завршетка радова по уговору био је март 2019.

Извођач је радове почео у априлу али су се они одвијали веома ниским интензитетом. До краја септембра 2018. године извођђач је реализовао само 15 одсто радова иако је протекло 70 одсто уговореног времена. Уговор са њим је раскинут половином октобра 2018. године, рекли су у "Путевима Србије".

Надлежни у том предузећу истичу да је за извођење преосталих радова на тој деоници ангажована фирма Страбаг са којом је потписан уговор 24. маја прошле године. Уговорени рок завршетка радова био је 8. март ове године.

"С обзиром на низ непредвиђених и отежавајућих околности, између осталог и неквалитетно изведених радова од стране претходног извођача, радови нису завршени до предвиђеног рока. Сходно тренутној ситуацији, извођач је затражио да се рок за завршетак радова продужи због утицаја више сле односно епидемије, то јест ванредног стања са непознатим роком трајања. Очекивани завршетак радова у новом термину је септембар ове године", истакли су "Путевима Србије" и додали да је Страбаг интензивирао радове упркос пандемији и да ради пуним капацитетом.

Како тврде у "Путевима Србије" очекивани завршетак радова на поддеоници Севојно – Ужице је 30. мај. Уговорена вредност радова за које је Страбаг ангажован износи 1.276.174.158 динара.

Србија је почетком новембра 2017. године од Светске банке добила зајам од 119 милиона долара за Програм унапређења ефикасности и одрживости инфраструктуре у оквиру које се ради и на деоници пута од Чачка до Ужица.

(Бета, 05.06.2020)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Економија, најновије вести »