Demostat: Nedostatak radne snage i rđavi izvođači razlog probijanja rokova rekonstrukcije puta

Beta 06.05.2020

Radovi na rekonstrukciji puta Čačak – Užice startovali pre više od dve godine ali i dalje nisu završeni, a razlog probijanja rokova su nedostatak radne snage i rđavi izvođači, piše Demostat.

Taj sajt navodi da je očekivani završetak radova na ovoj deonici u novom terminu septembar, a radova na poddeonici Sevojno – Užice 30. maj.

Kako je ukazano, pored toga što radovi na rehabilitaciji državnog puta između Čačka i Užica stvaraju nepregledne kolone i višečasovne zastoje vozače koji putuju tom deonicom veoma iritira i činjenica da su oni započeti pre više od dve godine a da su dosad probijena dva roka predviđena za njihov završetak.

Iako nadležni očekuju da će ova deonica kompletno biti završena u septembru nakon čega će zastoji u saobraćaju biti eliminisani, stučna javnost smatra da ni taj rok neće biti ispoštovan, piše Demostat.

Eksperti koje je kontaktirao Demostat objašnjavaju da je do velikog kašnjenja došlo zbog nedostatka radne snage kao i neodgovornosti i nestručnosti onih koji izvode radove.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić je rekao za Demostat da se veoma često vozi tom deonicom i istakao da dugotrajna čekanja smetaju vozačima a da na osnovu onoga što se može videti na toj deonici teško je poverovati da će radovi u potpunosti biti završeni već u septembru.

"Ako govorimo o razlozima zbog kojih se na rehabilitaciji ove deonice puta od Čačka do Užica radi tako sporo, odnosno sa velikim kašnjenjem u odnosu na zadate rokove treba ih tražiti u onima koji sprovode taj posao ali i u lokalnim samoupravama", naveo je on.

Prema njegovim rečima, osnovni problem je akutni nedostatak radne snage čak i one nekvalifikovane.

"Nedostatak ljudstva najviše utiče na sporost u izvođenju radova i probijanju rokova. Ne samo da u Srbiji nema dovoljno kvalifikovanih građevinskih radnika jer je veliki broj njih trbuhom za kruhom otišao u inostranstvo već nema ni nekvalifikovane radne snage", rekao je Savić.

Dodao je da u kraju u kome se renovira put lokalno stanovništvo je zainteresovano za angažman kod izvođača radova samo u onim trenucima kada mu to odgovara. Istog trenutka kada počnu sezonski poljoprivredni radovi, primera radi oko malina ili neki drugi, tih radnika koji se istovremeno bave i poljoprivredom na renoviranju puta više nema.

Po oceni Savića, drugi razlog zbog čega se radovi na toj deonici odvijaju presporo je ponašanje lokalnih samouprava.

"Jednostavno, lokalnim samoupravama kao da odgovara situacija da se na toj deonici puta nešto 'čeprka', da se stalno nešto radi. Na taj način lokalne samouprave žele da poruče javnosti da nešto rade, da se nečim bave u javnom interesu i jednostavno tolerišu to što se završetak rekonstrukcije ovog posla odlaže u nedogled. Shodno svemu tome ni malo nisam optimista i ne očekujem da će posao rekonstrukcije puta od Čačka do Užica biti završen u dogledno vreme", rekao je Savić.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić je rekao za Demostat da je generalno gledano problem sa radovima na izgradnji i rekonstrukciji puteva u Srbiji to što se deonice rade parcijalno a ne u kontinuitetu kao celina.

"Osnovni problem je taj što poslove kao što je rekonstrukcija puteva ne radi jedna firma, odnosno nadležni ne dodele celokupan posao jednom preduzeću koje bi ga koordiniralo i vodilo glavnu reč. Umesto da različite deonice rade različite građevinske firme trebalo bi radove centralizovati pod vođstvom jednog preduzeća. Na taj način bi se radovi odvijali pod jedinstvenim standardima i bili bi znatno efikasniji i rokovi bi mogli da se ispoštuju", ocenio je Rodić.

U javnom preduzeću "Putevi Srbije" pod čijom ingerencijom se odvija rekonstrukcija te deonice objašnjavaju da se radovi od Pakovraće (Mirkovice) do Užica u dužini od 37 kilometara izvode u okviru Projekta rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja koji se finansira iz zajma Svetske banke.

Ugovor je najpre potpisan u drugoj polovini 2017. sa preduzećem MBA "Ratko Mitrović Niskogradnja" koje je bilo najpovoljniji ponuđač. Predviđeni rok završetka radova po ugovoru bio je mart 2019.

Izvođač je radove počeo u aprilu ali su se oni odvijali veoma niskim intenzitetom. Do kraja septembra 2018. godine izvođđač je realizovao samo 15 odsto radova iako je proteklo 70 odsto ugovorenog vremena. Ugovor sa njim je raskinut polovinom oktobra 2018. godine, rekli su u "Putevima Srbije".

Nadležni u tom preduzeću ističu da je za izvođenje preostalih radova na toj deonici angažovana firma Strabag sa kojom je potpisan ugovor 24. maja prošle godine. Ugovoreni rok završetka radova bio je 8. mart ove godine.

"S obzirom na niz nepredviđenih i otežavajućih okolnosti, između ostalog i nekvalitetno izvedenih radova od strane prethodnog izvođača, radovi nisu završeni do predviđenog roka. Shodno trenutnoj situaciji, izvođač je zatražio da se rok za završetak radova produži zbog uticaja više sle odnosno epidemije, to jest vanrednog stanja sa nepoznatim rokom trajanja. Očekivani završetak radova u novom terminu je septembar ove godine", istakli su "Putevima Srbije" i dodali da je Strabag intenzivirao radove uprkos pandemiji i da radi punim kapacitetom.

Kako tvrde u "Putevima Srbije" očekivani završetak radova na poddeonici Sevojno – Užice je 30. maj. Ugovorena vrednost radova za koje je Strabag angažovan iznosi 1.276.174.158 dinara.

Srbija je početkom novembra 2017. godine od Svetske banke dobila zajam od 119 miliona dolara za Program unapređenja efikasnosti i održivosti infrastrukture u okviru koje se radi i na deonici puta od Čačka do Užica.

(Beta, 05.06.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »