Marton (LSV): Sramota je što Šešelj sedi u Skupštini Srbije uprkos kazni izrečenoj u Hagu

Beta 06.05.2020

Liga socijaldemokrata Vojvodine(LSV) i Vojvođanski front oštro su danas kritikovali "činjenicu da osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj i dalje obavlja funkciju narodnog poslanika u Skupštini Srbije", bez obzira što Zakon o izboru narodnih poslanika,  kako je navedeno u saopšenju, na osnovu desetogodišnje zatvorske kazne koja mu je pravosnažno izrečena, jasno nalaže prestanak mandata.

"Da li su se o Šešelju ikada oglasili predsednik države, premijerka ili predsednica skupštine? Njihovo ćutanje Srbiju čini sigurnom kućom za političare mržnje", naveo je portparol LSV Aleksandar Marton u saopštenju.

Dodao je da Šešelj i "dalje seje mržnju i da su mu otvorena vrata medija sa nacionalnom frekvencijom, gde nastavlja tamo gde je stao devedesetih godina 20. veka".

"Neprestano širi versku i nacionalnu mržnju, ponižava političke protivnike i koristi necivilizacijski narativ. Vojislav Šešelj je poznat kao političar užasnih namera i od njega se ne može ništa dobro očekivati, ali ćutanje države je nedopustivo. Zločinac je zločinac. Tačka", poručio je Marton.

"Šešelj je pred Haškim tribunalom osuđen zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja vojvođanskih Hrvata iz sela Hrtkovci, a danas se navršava 28 godina od početka Šešeljevog zločinačkog puta, kada je održan miting radikala u sremskom selu Hrtkovci, koji je predstavljao signal za početak etničkog čišćenja", rekao je Marton.

(Beta, 05.06.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Vojvodina, najnovije vesti »