BBC vesti na srpskom

Saveti za posmatranje zvezda tokom čistog neba dok traje epidemija korona virusa

Jedna od najprimetnijih pogodnosti karantina su prazna neba, čist vazduh i povećana vidljivost.

BBC News 07.05.2020

Nasmešite se, Mesec vas posmatra!

A crescent moon (below) and the planets Venus (left) and Jupiter (right) are seen in a rare alignment over Hong Kong on December 1, 2008
Getty Images
Ovo su teška vremena na zemlji, ali nebo se osmehuje

Astronomi su bili posebno zauzeti u poslednje vreme: prvo prikazivanje polumeseca na kraju aprila označilo je početak Ramazana za Muslimane, ali ima još dosta toga za istraživanje na noćnom nebu.

Ako nam ne verujete, pogledajte i uverite se sami, jer polumesec, Jupiter i Venera izlaze u šetnju.

Gde god da se nalazite u svetu, jedna od najprimetnijih pogodnosti karantina su prazna neba, čist vazduh i povećana vidljivost.

Bilo da živite u gradu, industrijskoj zoni ili na nekom mirnom, udaljenom mestu, posmatranje zvezda je ovih dana svakako lepše nego pre nekoliko nedelja.

Stoga izađite napolje i iskoristite maksimum toga. Evo na šta treba da obratite pažnju:

Osmeh na nebu

A crescent moon (below) and the planets Venus (left) and Jupiter (right) are seen in a rare alignment over Hong Kong on December 1, 2008
Getty Images

Ovog je teško uhvatiti, ali možda uspete ukoliko se nalazite u tropskim krajevima.

To je jedan od najboljih primera kako „mehanika solarnog sistema funkcioniše", kaže Ed Blumer, astronom iz Planetarijuma Grinvič.

Zbog načina na koji se Mesec i Zemlja kreću u orbitama, majski polumesec može da izgleda kao ogroman osmeh na horizontu, u zavisnosti od toga gde stojite.

Ali ono što ovaj fenomen čini tako posebnim je što će se dve najsvetlije planete - Venara i Jupiter - videti iznad Meseca, stvarajući izgled očiju na osmehu solarnog sistema.

Za idealno posmatranje, provirite kroz prozor 16. maja i budite na oprezu, jer može da se vidi samo kratko nakon zalaska Sunca i lako može da se propusti, upozorava astronom.

Iako je retka pojava, nije neuobičajena. Stanovnici nekih delova Azije mogli su da uživaju u njoj 2008. godine, dok je 2012. osmeh bio vidljiv iz Australije i Severne Amerike.

Ako propustite, ne brinite, jer „ima još toliko toga prelepog", kaže Ed Blumer.

Letnji trougao

The Summer Triangle over Alberta, Canada
Getty Images
Letnji trougao iznad Kanade

Ako živite na severnoj hemisferi, Letnji trougao je jedna od sezonskih poslastica i koristan pomoćnik za navođenje gledanjem u nebo.

„Korisno je znati tu grupu zvezda", kaže Ed Blumer. „Ovaj imaginarni trougao formiraju zvezde nazvane po arapskim astronomima - Altar, Deneb i Vega.

A ako uspete da uočite ove tri zvezde, slobodno potražite i Akvilu, Labuda i Liru.

Nebeski Južni pol i Južni krst

A 1922 celestial chart of the stars as seen from the Southern Hemisphere, showing the constellations of Phoenix, Toucan, Columba, Centaurus, and Lupus.
Getty Images
Kada bi zvezde na nebu samo imale etikete...

Ako ste u južnoj hemisferi, potrudite se da vidite „južni nebeski pol. Nekada je teško identifikovati ih, ali je zato zadovoljstvo veće kade se to desi", kaže Ed Blumer.

U severnoj hemisferi je lakše jer postoji „jedna zvezda Polaris, koja je poprilično zgodna i ona označava mesto severnog nebeskog pola".

„Na jugu, međutim, morate malo više da se potrudite."

Ali astronom Ed Blumer nam objašnjava kako da to uradimo.

„Morate da nađete Južni krst i pratite i duži krak nadole, crtajući izmišljenu liniju dugačku tri i po puta dužine kraka, i tu je južni nebeski pol!"

Pomračenja i komete koje usput prolaze

Comet PanSTARRS sets over the Very Large Array radio telescope antenna dishes March 12, 2013 near Magdalena, New Mexico.
Getty Images

Ova 2020. je godina šest pomračenja: Dva puta Sunca i četiri puta Meseca.

„Ukoliko ste u Bangladešu, Indiji, Nepalu, Pakistanu, Jemenu, Omanu ili na jugu Kine, spremite se za pomračenje meseca 21. juna", kaže Ed Blumer.

A ako volite teške izazove, preporučuje vam lov na komete.

Ali trebaće vam dvogled i malo opšteg znanja.

Srećno u lovu na zvezde, i ako uspete da napravite fotografije, takmičenje za najbolju fotografiju godine Kraljevske opservatorije je otvoreno za sve, gde god da se nalazite u svetu.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.07.2020)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Vojvodina, najnovije vesti »