A. Šešelj (SRS): Srbija bi trebalo da se okrene Rusiji i Kini (VIDEO)

Beta 19.05.2020

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj je u Beogradu izjavio da se ta stranka zalaže da Srbija napusti pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji i da uspostavi "čvršće veze" s Rusijom i Kinom, i okrene se i Evro-azijskoj uniji.

Šešelj je novinarima u Skupštini Srbije rekao da i "posle 20 godina neprekidnog puta ka EU integracijama, Srbija danas nije ništa bliže EU nego pre 20 godina, a u međuvremenu je morala da ispunjava neke ponižavajuće uslove i da radi stvari koje nisu u našem interesu, kao što su saradnja s haškim Tribunalom i briselski pregovori" s Kosovom.

"U toku epidemije kovid virusa pokazalo se ne samo da nam EU partneri nisu pomogli" - tvrdi on, "nego i da su zabranili izvoz medicinske opreme. Time su poslali snažnu poruku šta o nama misle i za šta nas smatraju", ocenio je Šešelj.

On je rekao da su se, "s druge strane, Rusija i Kina pokazale da su prijatelji" i da "vazdušni most humanitarne pomoći sa 11 aviona nije stigao iz Brisela nego iz Moskve".

Šešelj je rekao da vlast nije prihvatila inicijativu SRS da se osoblju Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu da diplomatski status, niti da se sličan centar formira i u Vojvodini.

"Smatramo da EU neće više primati nove članice, već je najavila šta će se dešavati sa zemljama na periferiji Unije", kazao je Šešelj i dodao da smatra da na to ukazuje inicijativa EU za jačanje veza Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Šešelj je rekao i da SRS zbog epidemije neće do 21. juna organizovati predizborne skupove.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

(Beta, 05.19.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »