Krkobabić otvorio 'Prvu letnju zadružnu školu' u Srpskom Itebeju

Beta 16.06.2020

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić posetio je danas banatsku opštinu Žitište gde je u selu Srpski Itebej otvorio "Prvu letnju zadružnu školu" u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine.

Trodnevnu školu, koja će organizovati stručna predavanja u zemljoradničkoj zadruzi "Mrkšićevi salaši" i praktične obilaske nekoliko uspešnih zadruga Vojvodine, pohađaće 54 učesnika sa teritorije čitave Vojvodine i namenjena je svim članovima zadruga koji žele da svoje znanje obogate praktičnim stručnim savetima.

Krkobabić je govoreći o uspehu projekta "500 zadruga u 500 sela", istakao da je ovo put kojim Vojvodina i Srbija treba da idu dalje.

"To je imperativ vremena i već potvrđeno iskustvo razvijenih zemalja Evrope, a ova uspešna zadruga može da posluži kao dobar primer za svako veće selo. Ovde se vidi, ćuje i oseća uspeh. Ništa ne uspeva tako dobro kao uspeh", naveo je Krkobabić.

Ministar je istakao da je Vlada Srbije spremna da podrži ulaganja u zadruge, da je uz primenu znanja i tehnologija recept za opstanak seoskih sredina i pozvao povratnike iz inostranstva da razmisle o ulaganjima u poljoprivredu.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov rekao je da su zadrugama potrebni mladi, stručni ljudi i da oni danas imaju mogućnost da ostaju i zapošljavaju se u svojim sredinama.

"Vlada Srbije je proteklih godina napravila istorijski korak napred u zadružnom sektoru, davanjem bespovratnih podsticajnih sredstava zadrugama", istakao je Jovanov.

Zemljoradnička zadruga "Mrkšićevi salaši" posluje 28 godina, ima 21 člana, 307 kooperanata i 314 zaposlenih. Srpski Itebej ima 1.900 stanovnika i skoro trećina stanovništva sela je na neki način ekonomski vezana za zadrugu.

U Srbiji je za tri godine osnovano 715 novih zadruga, a država je direktno pomogla rad 152 zadruge sa ukupno 1,7 milijardi dinara za nabavku opreme, mehanizacije, matičnih zasada, osnovnog stada, saopštio je kabinet Krakobabića.

(Beta, 06.16.2020)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »