Ursula for der Lajen Vučiću: Dijalog ključ za put ka EU, uz vladavinu prava.Vučić: Nastavak dijaloga sa Prištinom za par nedelja

Beta 26.06.2020

Obnova dijaloga Beograd-Priština je od ključnog značaja za napredak Srbije ka Evropskoj uniji, uz nastavak reformi, posebno u cilju jačanja vladavine zakona i bitke protiv korupcije, stavila je do znanja predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem danas u Briselu.

To je saopštila predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji Ana Pisonero, koja je rekla da je Ursula fon der Lajen u osvrtu na ishod izbora u Srbiji "ohrabrila srpsko rukovodstvo da pokrene istinski dijalog sa svim strankama da bi se pospešio napredak u evropskim reformama, uz potrebu da se stvori širok konsenzus i kao prioritet otklone nedostaci u izbornom procesu".

Predsednica EK i srpski predsednik su, po rečima portparolke Pisonero, razmotrili posledice epidemije korona virusa i sredstva koja je EU angažovala za Zapadni Balkan i Ursula fon der Lajen je Vučića izvestila o ekonomskom i paketu investicija za region koji Unija priprema za jesen.

Srpski predsednik Vučić se danas sastao i sa evropskim komesarom Oliverom Varhejijem, a popodne će razgovarati i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.Vučić: Nastavak dijaloga sa Prištinom za par nedelja, pre toga samit region-EU u ParizuPredsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da očekuje da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen za dve-tri nedelje, a da bi pre toga trebalo da se sastanu lideri iz regiona sa čelnicima EU u Parizu.

Kako je prenela televizija N1, posle sastanaka sa zvaničnicima EU u Briselu Vučić je novinarima rekao da veruje da će se do kraja mandata nove vlade, 2024. godine, završiti pristupni pregovori Srbije i EU što znači da bi bilo realno, kako je dodao, da Srbija postane članica Unije do 2026. godine.

Vučić je  rekao da je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarao oko sat vremena, a teme su bile evrointegracije Srbije, pregovori Beograda i Prištine i ekonomski paket pomoći.

Predsednik Srbije je razgovarao i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a predstoji mu susret sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.Vučić u Briselu: Bilo bi realno da Srbija do 2026. postane članica EUPredsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas novinarima u Briselu da smatra da bi "bilo realno da do 2026. postanemo članica Evropske unije".

"To je moja nada i moje verovanje, a više od toga ne mogu da vam kažem", rekao je Vučić posle sastanaka sa zvaničnicima EU.

Vučič je rekao da veruje da će se do kraja mandata nove vlade Srbije, 2024. godine, završiti pregovori Srbije za pristupanje EU.

Suština odnosa Srbije i EU će biti kako da Srbija ubrza put i da dobije garancije za prijem u EU, ukoliko ispuni sve što se od nje traži, objasnio je on.

Rekao je i da očekuje da će se pregovori Srbije i Kosova nastaviti za dve-tri nedelje, a da bi pre toga trebalo da se lideri regiona sastanu s čelnicima EU u Parizu.

"Uskoro očekujemo nastavak dijaloga - za dve do tri nedelje, pre toga nas očekuje veliki samit na kojem mislim da će biti predstavnici dve najveće zemlje (EU) koji će se ticati dijaloga Beograda i Prištine i daljeg ubrzavanja našeg evropskog puta", rekao je Vučić.

S predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kako je naveo, razgovarao je jedan sat o evrointegraciji Srbije, pregovorima s Kosovom i ekonomskoj pomoći zbog pandemije.

Razgovarali su i o tome kakva je situacija u Prištini, šta može da se očekuje i kakvi će biti uslovi Kosova.

"Čini mi se da postoji dobra klima u EU da se razmatra ubrzani napredak Srbije, ali i veća želja kod nas i povoljnija situacija da ubrzamo put", procenio je Vučić.

Ekonomski paket pomoći obuhvatio bi novac iz IPA fondova EU, garancije i projekte značajne za ceo region - da se "svi glavni gradovi regiona spoje auto-putevima i prugama", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je razgovarao i s evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varhejijem, i sa Miroslavom Lajčakom - specijalnim predstavnikom EU za pregovore Srbije i Kosova, a predstoji mu susret s predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom.

(Beta, 06.26.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »