Premijeri Višegradske grupe insistiraju na fleksibilnoj i pravednoj obnovi EU posle pandemije

Beta 03.07.2020

Premijeri zemalja Višegradske grupe danas su u Varšavi razmotrili izlazak iz ekonomske krize posle restrikcija zbog pandemije.

Najavili su da će insistirati da plan obnove privrede Evropske unije ne sme da manjim sredstvima iz specijalnog fonda EU kažnjava zemlje koje su kroz pandemiju i krizu prošle uspešno i uspele da očuvaju živote, privredu i radna mesta, a bile su odgovorne prema svojim javnim finansijama, i nisu u dugovima.

"Fond EU od 750 milijardi evra je dobra polazna tačka. Razgovarali smo o pravednoj podeli. Države ne mogu da bude kažnjavane za svoje uspehe. Ovde je KOVID-19 pod kontrolom, naše privrede su se pokrenule, sve se vraća na ispravan kolosek. Mi smo se složili da mehanizmi u višegodišnjem budžetu EU i instrumenti treba da uzimaju u obzir razlike, nivo razvoja i da budu pravedne", kazao je novinarima poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Premijer Poljske koja je od Češke preuzela predsedavanje Višegradskom grupom, naglasio je da će u pregovorima o budžetu EU za naredni sedmogodišnji period i o Fondu solidarnosti, Višegradska grupa insistirati na tome da se sredstva iz fonda dele fleksibilno, prema potrebama država-članica.

"Kako se kaže, jedna konfekcijska veličina ne odgovara svakom. Postoje zemlje na jugu, koje se bore protiv nezaposlenosti i zemlje koje se bore za razvoj infrastrukture. Uvek naglašavamo: moramo da imamo sredstva za izgradnju puteva, mostova, železnica, digitalizaciju privrede. To je za nas važno", rekao je Moravjecki.

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je da je njegova država generalno protiv uzimanja kredita, što predviđa Fond solidarnosti EU, ali da uviđa da postoje zemlje kojima je potrebna pomoć, i da je zato Budimpešta prihvatila da se EU zaduži na taj način.

"Ukoliko budemo osećali da verujemo jedni drugima, da umemo da damo pojedinim zemljama slobodu koliko dugo će koristiti ta sredstva, u koje svrhe i reforme žele da ih iskoriste, i ako ne budemo jedni drugima vezivali ruke, mislim da ćemo pre doći do dobrog sporazuma koji će pomoći svima nama", kazao je slovački premijer Igor Matovič.

Poljska vlada je danas najavila da neće pristati na predloge iz Brisela da se sredstva iz budžeta EU za države-članice uslove poštovanjem pravne države i demokratskih vrednosti.

"Poljska neće pristati ni na kakav mehanizam koji bi korišćenje finansijskih sredstava vezivao za ocene pravosuđa ili široko shvaćene pravne države, jer su to kriterijumi i nadležnosti koje pripadaju državama-članicama", kazao je danas portparol Vlade, Pjotr Miler državnom Poljskom radiju.

Šef poljske diplomatije, Jacek Čaputovič, objasnio je ranije da je Poljska protiv toga da se isplata dotacija i novca iz evropskih fondova poveže sa stanjem pravne države u zemljama članicama.

"Mi jesmo protiv toga, ali ne zato što smatramo da pravna država nije važna, već zato što ne mogu da se izrade objektivni kriterijumi za takvu ocenu", kazao je Čaputovič u maju.

(Beta, 07.03.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »