BBC vesti na srpskom

Amerika naredila Kini da zatvori konzulat u Hjustonu

Stejt Department je saopštio da je odluka doneta sa ciljem da se „sačuva američka intelektualna svojina".

BBC News 22.07.2020
New spokesman for Chinese Foreign Ministry Wang Wenbin speaks during a news conference in Beijing, China July 17, 2020.
Reuters
Vang Venbin, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine

Američka vlada dala je rok Kini da do petka zatvori konzultat u Hjustonu u saveznoj državi Teksas, što je zvanični Peking ocenio kao „političku provokaciju".

Stejt Department je saopštio da je odluka doneta sa ciljem da se „sačuva američka intelektualna svojina".

Vang Venbin, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da je ovaj potez „nečuven i neopravdan".

Oba saopštenja objavljena su pošto su nepoznate osobe snimljene kako spaljuju papire u kantama za đubre u dvorištu konzulata.

Napetosti u odnosima Kine i Rusije su velike već neko vreme.

Administracija Donalda Trampa, američkog predsednika više puta se sukobljavala sa Pekingom po pitanju trgovinskih odnosa i pandemije korona virusa.

Takođe, Vašington je kritikovao Kinu zbog usvajanja i sprovođenja novog, kontroverznog zakona o bezbednosti u Hong Kongu.

U utorak Ministarstvo pravosuđa SAD optužilo Kinu da sponzoriše hakere koji su napali laboratorije u kojima se razvijaju vakcine protiv korona virusa.

Optuženo je dvoje kineskih državljana, koji su navodno špijunirala američke kompanije i imali pomoć agenata državnih službi.

Zašto Amerika traži zatvaranje konzulata?

Stejt Department se oglasio malo posle Vangovog obraćanja novinarima.

„Naložili smo zatvaranje konzulata u Hjustonu da bi zaštitili američku intelektualnu svojinu i lične podatke", rekla je Morgan Ortagus, portparolka Stejt Departmenta.

Konzulat u Hjustonu je jedan od pet kineskih diplomatskih predstavništava u Americi, ne računajući ambasadu u Vašingtonu.

Ortagus je dodala da Amerika „neće tolerisati da Kina krši njen suverenitet i zastrašuje građane, baš kao što nije tolerisala ni nepoštenu trgovinsku politiku, krađu američkih poslova i slična ponašanja".

Ona je podsetila na Bečku konvenciju koja reguliše diplomatske odnose, po kojoj su države „dužne da se ne mešaju u unutrašnje stvari" zemlje domaćina.

U odvojenom saopštenju Stejt Departmenta optužuje se Kina za „masovno nelegalno špijuniranje i operacije širenja uticaja" u domaću politiku.

Pored toga, Amerika optužuje Kinu da „preti američkim poslovnim ljudima, kao i porodicama američkih državljana kineskog porekla".


Opasnost od lančane reakcije

Analiza Džonatana Markusa, dopisnika u oblasti odbrane

Ovo je svakako značajan razvoj situacije u diplomatskom sparingu između Vašingtona i Pekinga.

Zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu usledilo je ubrzo nakon vesti o raspisivanju američke optužnice protiv dvojice muškaraca optuženih za špijuniranje razvoja američke vakcine po nalogu kineskih obaveštajnih službi. Nije poznato da li su dva incidenta povezana. Ali je jasno da je Trampova administracija odlučila da još glasnije proziva Peking.

Usred kampanje za reizbor predsednika, dok su američka ekonomija i društvo snažno pogođeni pandemijom korona virusa, Tramp je zaključio da postoji politička prednost u igranju na kinesku kartu.

Teško je zamisliti kako bi Peking mogao da izbegne sličan odgovor. Sada postoji opasnost od lančane oko-za-oko bitke, delom vođene američkim domaćim ciljevima, što može već kompleksnu tenziju između Amerike i Kine dodatno otežati.


Kako je reagovala Kina?

Kineske vlasti saopštile su da je američka odluka bez presedana i da predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova rekoa je da je Vašington „prebacuje krivicu na Kinu neopravdanim napadima"

Apelovao je na Ameriku da ponovo razmotri odluku i dodao da ako ostanu pri njoj, „Sad kreću pogrešnim putem, a Kina je spremna da uvede kontramere".

„Ako pogledamo stvarno situaciju, broj zaposlenih u diplomatskim i konzularnim predstavništvima, Amerika ima mnogo više ljudi koji rade u Kini", kazao je Vang.

Kineski državni list Global Tajms čak je otvorio i anketu na sajtu u kojem posetioci glasaju koji bi američki konzulat trebalo zatvoriti kao odgovor na potez Vašingtona.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine upozorilo je studente u Americi da budu na oprezu jer „američke bezbednosne agencije neosnovano ispituju ljude, maltretiraju ih i plene im ličnu imovinu.

Ovaj tekst će biti ažuriran u narednom periodu...

korona virus
BBC
Banner
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 07.22.2020)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »