Vučić: U nastavku dijaloga 7. septembra tražiću ispunjenje ugovora o ZSO

Beta 07.08.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u nastavku Briselskog dijaloga sa Prištinom 7. septembra, tražiti ispunjenje ugovora iz 2013. godine o osnivanju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Vučić je rekao da Srbija neće napuštati dijalog, ali i da želi da ti razgovori budu suštinski, a ne formalni.

"Naš predlog je bio da ti razgovori rešavaju probleme, a ne samo da neko čeka da prođe vreme kako bi nam isporučili zahtev koji moramo da prihvatimo. Ako je smisao svega samo da priznamo Kosovo, onda nam recite da ni o čemu nećete da pregovarate", kazao je Vučić.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu na kojoj je predstavio planove razvoja Srbije u narednom periodu, rekao i da je predlog Beograda za slobodan protok roba između Kosova i centralne Srbije da roba nosi iste oznake porekla.

"Šta god piše vama neka piše i nama. Ne mora da stoji Republika Srbija, neka nama piše Srbija. Ako je problem što ne puštamo robu na kojoj piše Republika Kosovo, to se neće promeniti", kazao je Vučić i dodao da je za Srbiju važno da se poštuju slobode protoka ljudi, kapitala, roba i usluga.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera da bi u idealnom obliku, dijalog trebalo da bude okončan međusobnim priznanjem Srbije i Kosova, Vučić je rekao da razume politiku SAD i Nemačke koje kako je rekao, neće povlačiti priznanje Kosova već će gledati kako Srbiju "da uvedu u to".

"Situacija za nas nije laka. Svi jednoznačno govore o tome kako drugog rešenja nema osim priznanja Kosova i zato molim građane Srbije da razumeju težinu naše pozicije i da što više ujedinjeni istupamo jer ćemo tako uspeti da sačuvamo zemlju i trasiramo još brži put u budućnost", rekao je Vučić.

Ocenio je da je donošenje zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK u Skupštini Kosova "užasna vest" za Srbe na Kosovu i da predstavlja "dodatno maltretiranje srpskog stanovništva".

"Kao što je rekao ambasador SAD u Prištini, to je uvođenje verbalnog delikta. Videćemo kako će Brisel da reaguje", kazao je Vučić.

Ocenio je i da usvajanje tog zakona u Prištini ima "značajne unutrašnje konotacije".

Upitan da li kupovinom oružja iz pojedinih zemalja Srbija "kupuje njihovu naklonost", Vučić je rekao da Srbije kupuje oružje koje joj je potrebno.

Dodao je da će pozivati novinare na svaki od ispita koje bude polagao u Višoj trenerskoj školi.

(Beta, 08.07.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »