Vulin: Republika Srpska 'odgovor započetom ponavljanju jasenovačkog genocida'

Beta 09.08.2020

Ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, izjavio je danas da "Republika Srpska nije poklon, ona je nastala kao srpski odgovor započetom ponavljanju jasenovačkog genocida".

Vulin je tako odgovorio na izjavu lidera Stranke demokratske akcije i potpredsednika Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, Bakira Izetbegovića, o Dejtonskom sporazumu.

Izetbegović je u intervjuu za Radio Sarajevo rekao da su Srbi u BIH Dejtonskim sporazumom "dobili previše" i da Srbija i Republika Srpska treba da se, kako je preneto, "ostave aspiracija da delovima BiH bude kompenzovan eventualni dogovor o Kosovu".

On je ocenio da bi to vodilo u nove sukobe, a rekao i da "genocid ne može i neće biti nagrađen nezavisnošću".

Vulin je odgovorio da "nisu Srbi dobili u Dejtonu ništa", već da su se "izborili za Republiku Srpsku, a Srbija je bila uz njih, i kao međunarodno priznata država mogla je da preuzme ulogu garanta i čuvara Dejtonskog sporazuma".

Ministarstvo odbrane Srbije je prenelo da je Vulin ocenio da je "Izetbegović žalostan primer nepoštovanja Dejtonskog ustrojstva, ali i predvodnik političara koji smatraju da Republiku Srpsku treba uništiti".

"Svaki pokušaj rušenja Dejtona i poništavanja Republike Srpske, imao bi nesagledive posledice", upozorio je Vulin i ocenio da "dok SDA bude doživljavala Republiku Srpsku kao neprijatelja, BiH neće biti ni uspešna ni funkcionalna država".

(Beta, 08.09.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »