Ruski mediji razočarani odlukom Srbije da kupi kineski raketni sistem umesto S-300

Beta 10.08.2020

Većina ruskih medija izrazila je iznenađenje odlukom Srbije da kupi kineski raketni sistem PVO FK-3, a u propratnim komentarima provejava razočarenje što nije naručeno rusko oružje iz familije S-300, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, u više tekstova ruski autori obaveštavaju čitaoce da se Srbija opredelila za FK-3 "umesto za ruski S-300", postavljajući se kao da je to već bila gotova stvar a ne posledica intenzivnog pisanja pojedinih srpskih medija.

"Na nekoliko mesta provejava stav izneverenih očekivanja i ocene da se Srbija u toj stvari postavila kao podeljena ličnost, jer u isto vreme gaji prijateljstvo sa Rusijom, teži pridruživanju Zapadu a kupuje oružje u Kini", navodi se.

Sajtovi poput Lenta.ru i AEX.ru navode da je Srbija "uprkos želji većine stanovništva", umesto S-300 uzela kineski raketni sistem, iako je prema neimenovanim i nezvaničnim vojno-diplomatskim izvorima iz Moskve bilo pregovora o kupovini S-300 PMU-2 naredne godine.

Ruska Gazeta.ru podseća da je Srbija, nakon nabavke artiljerijsko-raketnog sistema Pancir S-1E, u medijima izražavala interesovanje čak i za nabavku S-400 a portal prenosi i detalj u kojem je srpski predsednik Aleksandar Vučić na pitanje da li će do te nabavke doći rekao "da za tako nešto nema novca", ali da će Srbija "štedeti".

Gazeta citira i direktora Centra za strategijske analize Ruslana Puhova koji smatra da je Srbija od Kine dobila veoma povoljne finansijske uslove za nabavku FK-3, verovatno u vidu beskamatnog kredita, jer je Kini veoma stalo da vojnu opremu plasira na tržište "uglednih zemalja" evropskog kontinenta.

On, takođe, priznaje da ruski S-400 "baš i nije jeftin", ali ima određene rezerve prema kineskoj tehnologiji i navodi da, iako je ta zemlja postigla veliki napredak u poslednjih 30 godina, i dalje postoje problemi.

Portal Topwar.ru takođe uzima zdravo za gotovo da je Srbija bila ozbiljno zainteresovana za kupovinu S-400 dok blog bmpd.livejournal.com, koji u stručnoj javnosti važi za dobro informisani mediji blizak bezbednosnim krugovima, navodi da FK-3 predstavlja izvoznu verziju sistema HQ-22 koji u protekle četiri godine masovno ulazi u Kinesku armiju kako bi zamenio HQ-2 (SA-2 Dvina).

BMPD dodaje da je, zahvaljujući satelitskim snimcima, samo od 2016. do 2018. godine registrovano opremanje 13 novih položaja tim raketnim sistemom, a da je u međuvremenu taj proces nastavljen.

Glas Amerike na ruskom u neutralnom tonu izveštava o toj akviziciji i podseća da to predstavlja nastavak vojne saradnje sa Kinom započete prilikom kupovine bespilotnih letelica CH-92, iako je Srbija do sada tradicionalno bila oslonjena na Rusiju, nabavljajući iz te zemlje avione, tenkove i oklopne transportere.

Ruska agencija Sputnjik, u tekstu na srpskom jeziku, insistira na podatku da kineski FK-3 "vuče" poreklo od ruskog S-300, koji je ta zemlja kupila 90-ih godina i citira predstavnike ovdašnje stručne javnosti koji podsećaju da je nabavka naoružanja uvek i političko pitanje, zbog čega Srbija mora da balansira i izbegne da potpadne pod udar američkih sankcija.

(Beta, 08.10.2020)

Povezane vesti »

Komentari

Svet, najnovije vesti »