Holandska ekonomija se smanjila za 'neviđenih' 8,5 odsto

Beta 14.08.2020

Holandski zavod za statistiku kaže da je ekonomija pretrpela pad od 8,5 odsto u drugom ovogodišnjem kvartalu, pošto je pandemija ukočila potrošnju, izvoz i investicije.

Državni biro za statistiku objavio je danas da, iako je kontrakcija privrede u odnosu na prvi kvartal bila loša, nije tako velika kao kod ostalih velikih evropskih zemalja poput Francuske i Nemačke.

Evrozona sa 19 zemalja, čiji je deo Holandija, pala je za kvartalnih 12,1 odsto, dok je Velika Britanija prijavila pad od 20,4 procenta.

"Korona je nanela neviđenu ekonomsku štetu. To je ekonomska katastrofa izuzetnih razmera", rekao je Peter Hein van Muligen, glavni ekonomista holandskog Biroa za statistiku.

Maloprodajna potrošnja opala je za 11,8 odsto u poređenju sa ista tri meseca prošle godine jer su mere zabrane izlaska i druga ograničnja pogodili prodaju u barovima, restoranima, prodavnicama odeće i benzinskim stanicama.

Ekonomski pad je najnoviji loš događaj ove nedelje burne za vladu premijera Marka Rutea, čije su bavljenje epidemijom opozicioni poslanici u sredu nazvali "haosom". Vladini poslanici takođe su se suočili s oštrim kritikama jer su napustili tu užarenu raspravu, te se nije moglo glasati o predlogu opozicije da se zdravstvenim radnicima povećaju plate.

Potvrđeno povećavanje broja obolelh od KOVIDA-19 u Holandiji, s Amsterdamom i Roterdamom gde je najgore, dovelo je do toga da Velika Britanija ponovo uvede karantin za povratak putnika iz Holandije, što će još više naštetiti holandskoj turističkoj industriji koja je već pretrpela teške posledice višemesečnih zabrana putovanja u svetu.

(Beta, 08.14.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »