DS: Najveći deo nastave izvoditi onlajn, ali uz komunikaciju đaka sa nastavnicima

Beta 17.08.2020

Demokratska stranka (DS) predstavila je danas model održavanja nastave u novoj školskoj godini čija je suština da se za đake viših razreda osnovne škole i srednjoškolce nastava najvećim delom održava onlajn ali uz obezbeđivanje komunikacije sa nastavnicima, dok bi u nastavi đaka u nižim razredima osnovne škole bio primenjen kombinovani model onlajn predavanja i dolaska u školu.

Navodeći da model nastave koga je predložilo Ministarstvo prosvete nije sprovodiv, član Resora DS za prosvetu Goran Radojev kazao je da se mora voditi računa najpre o zdravlju učenika i nastavnika ali i o potrebi da obrazovanje dece ne sme da trpi.

"Time što je uputila stručna uputstva školama za izvođenje nastave, vlast je prebacila odgovornost na roditelje, nastavnike, škole. Opterećenja nastavnika biće ogromna, ko će moći da kontroliše sve mere koje je Ministarstvo prosvete predložilo", upitao je Radojev.

Ocenio je da posle uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa u Srbiji, nije postojala onlajn nastava već "imitacija" nastave.

"Ako se na to škola bude svela, onda deca gube pravo na obrazovanje", rekao je Radojev.

Naveo je da bi Ministarstvo prosvete trebalo da obezbedi kurseve nastavnicima za onlajn nastavu, da socijalno ugroženim đacima država obezbedi računare ili tablete a Telekom da im obezbedi internet vezu.

Predsednik DS Zoran Lutovac ocenio je da umesto jasnog plana, zvaničnici u Srbiji šalju kontradiktorne poruke i unose konfuziju u vezi sa početkom i načinom na koji će biti izvođena nastava u novoj školskoj godini.

"Pitanje je koliko je ministar prosvete koji ne zna da li će ostati ministar, spreman da rešava probleme. Najavili su obavezno nošenje maski u školama a ne kaže se da li država može da obezbedi te maske onoj deci koja nemaju ni za užinu", kazao je Lutovac.

Ocenio je i da u Srbiji postoji kriza poverenja u institucije sistema.

"Građani su u početku bili vrlo disciplinovani u sprovođenju mera dok nisu videli u praksi da Krizni štab služi vlastima. Nije u redu što jedan čovek odlučuje o svemu u Srbiji, što drži u strahu i neizvesnosti potencijalne koalicione partnere. Sve to se odražava i na svakodnevni život građana", dodao je predsednik DS.

(Beta, 08.17.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »