DS: Agonija se nastavlja, a sva odgovornost je na roditeljima

Beta 19.08.2020

Demokratska stranka (DS) pozvala je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministra Mladena Šarčevića da preuzmu odgovornost za obrazovni proces u školama u vreme pandemije virusa kovid -19.

Kako se navodi u saopštenju, prosvetne vlasti su dužne da donesu sve potrebne odluke o stvaranju uslova za nastavu i organizovanju rada u školama tako da učenici i nastavnici budu maksimalno zaštićeni od infekcije, a da nastava ne gubi na kvalitetu, odnosno da svi učenici započnu novu školsku godinu po istim pravilima i približno istim uslovima.

"Uoči početka nove školske godine ministar Šarčević i ministarstvo na čijem je čelu upadljivo se trude da unapred skinu svaku odgovornost sa sebe i da teške odluke o načinu rada u uslovima pandemije prevale na roditelje i zaposlene u školama, što je nedopustivo i sa stručnog i sa moralnog i sa političkog stanovišta", stoji u saopštenju DS.

Ta stranka je upozorila da će se "agonija kroz koju ovih dana prolaze i roditelji i nastavnici" još produbiti ukoliko prosvetne vlasti ne naprave jasan i celovit plan bar za početak škole.

"Na sajtu jedne beogradske škole, međutim, nalazi se upitnik putem kog roditelji treba da se odluče da li će deca pohađati nastavu u školi ili putem TV časova na RTS-u, pri čemu je naglašeno da škola nema uslova da garantuje bezbednost i da slanjem dece u školu roditelji preuzimaju i prihvataju odgovornost ukoliko im se dete razboli", kaže se u saopštenju.

Oni dodaju da su i roditelji učenika škole u Vojvodini dobili sličan upitnik, iako im je nezvanično rečeno da je zapravo svejedno šta će odabrati jer će svakako već u drugoj polovini septembra nastava u celosti biti držana isključivo onlajn.

"Nisu roditelji ti koji treba da donesu ovu odluku, niti su to zaposleni u školama - to je isključivo u nadležnosti i opisu posla nadležnog ministarstva, koliko god se ministarstvo i ministar krili i izbegavali da preuzmu odgovornost. Štaviše, neodgovorno ponašanje ministarstva povećava verovatnoću da se zaraza proširi na škole, a zasigurno dodatno diskriminiše velik broj dece i ugrožava njihovo pravo na obrazovanje", kazali su u DS.

Ukoliko Ministarstvo prosvete nije u stanju da organizuje nastavu u školama i da garantuje bezbednost i učenika i prosvetnih radnika, a čini se da nije, zaključili su u DS, onda u najkraćem vremenskom roku mora da obavesti javnost i da se posveti planiranju prave onlajn nastave i da sve resurse usmeri u tom pravcu.

Iz DS u rekli da je to ne samo izvodljivo, nego i finansijski održivo i da je to pokazao Resorni odbor Demokratske stranke za prosvetu u svom modelu nastave za predstojeću školsku godinu koji je objavljen na sajtu te stranke: https://ds.org.rs/vest/demokratska-stranka-predstavila-odrziv-model-nastave.

(Beta, 08.19.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »