SSP spremna za dijalog pod pokroviteljstvom EU o izbornom procesu u Srbiji

Beta 02.09.2020

Stranka slobode i pravde (SSP) je danas saopštila da je spremna da učestvuje u dijalogu svih političkih aktera u Srbiji, pod pokroviteljstvom EU, da bi se postigao "sporazum o normalnom izbornom procesu".

SSP je navela da taj sporazum treba da bude "po ugledu na Pržinski sporazum u Severnoj Makedoniji".

Sporazum treba da obezbedi "otvaranje Javnog servisa za drugačije mišljenje i opoziciju, kao i precizan model zaštite birača od pritisaka i ucena kojima su izloženi", piše SSP.

"Ovakav sporazum mora da sadrži i mehanizme kontrole primene svega što je dogovoreno i u tom smislu SSP pozdravlja preporuke (nemačke) Fondacije 'Fridrih Ebert' o potrebi što bržeg otvaranja dijaloga o suštinskim pitanjima uz angažovanje EU", piše SSP u saopštenju.

Fondacija "Fridrih Ebert" koja deluje i u Srbiji, u saradnji s Centrom savremene politike je objavila analizu junskog izbornog procesa, uz ocenu da to bili "najsporniji izbori u Srbiji od demokratskih promena pre dvadeset godina", i da je posredovanje Evropskog parlamenta bilo neuspešno, navela je koja je prenela da Fondacija smatra da je to "rezultat nedostatka političke volje Vučićevog režima da organizuje fer i poštene izbore".

SSP smatra da je Fondacija potvrdila sve što je ona govorila, i da se Fondacija pridružila "velikom broju relevantnih međunarodnih organizacija" koje tvrde da aktuelni saziv Skupštine Srbije "ne odgovara realnom odnosu političkih snaga u društvu", što će, "uz manjak poverenja u izborni proces uticati na produbljivanje političke krize".

Slične su i ranije konstatacije organizacije "Fridom haus", podsetila je SSP.

(Beta, 09.02.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »