Godišnji sastanak Udruženja obolelih od multiplog mijeloma 24. septembra

Beta 21.09.2020

Udruženje obolelih od multiplog mijeloma Srbije pozvalo je danas građane da se edukuju o toj bolesti na godišnjem sastanku koji će se održati putem zoom platforme 24. septembra. 

"Septembar je mesec posvećen podizanju svesti o hematološkim malignim bolestima, pa je prilika da edukujemo i svoju okolinu i društvo o multiplom mijelomu kroz medijske aktivnosti i godišnji sastanak udruženja", navodi se u saopštenju tog udruženja. 

Dodaje se da je multipli mijelom maligno oboljenje plazmocita, ćelija kostne srži koje su odgovorne za ljudski imunitet i odbranu od virusnih infekcija, pa je važna adekvatna terapija. 

U multiplom mijelomu se, kako se navodi, nekontrolisano umnožavaju maligni plazmociti, stvaraju velike količine nefunkcionalnih imunoglobulina, što dovodi do anemije, oštećenja bubrežne funkcije, infekcija, oštećenja kostiju i preloma, i hroničnog bola

Karakteristike i komplikacije ove bolesti negativno utiču na kvalitet života obolelih, njihovo emotivno i socijalno funkcionisanje. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u Srbiji se godišnje prosečno dijagnostikuje 200 bolesnika sa multiplim mijelomom. 

Procena je da se godišnje leči oko 600 bolesnika sa multiplim mijelomom u raznim stadijumima bolesti. 

"Pozivamo pacijente i članove njihovih porodica da prisustvuju godišnjem sastanku Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Srbije koji će se zbog  epidemije Kovid-19 održati on-line (preko zoom platforme), 24. septembra od 18-19.30", navodi se u saopštenju. 

(Beta, 09.21.2020)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »