Srđan Majstorović: Očekujem da izveštaj Evropske komisije bude jasan i nedvosmislen

Beta 27.09.2020

Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović rekao je danas da očekuje da će izveštaj Evropske komisije (EK) o Srbiji, koji će biti obelodanjen 6. oktobra, biti jasan i nedvosmislen i da će sve negativne pojave u Srbiji da nazove pravim imenom.

Majstorović je za portal Direktno.rs rekao da je Srbija od prošlogodišnjeg izveštaja, prema ocenama uglednih međunarodnih i domaćih organizacija, od delimično konsolidovane demokratije postala hibridni režim sa brojnim karakteristikama zarobljene države.

"Srbija je danas država u kojoj se ne poštuje načelo podele vlasti, u kojoj se izbori sprovode u uslovima koji nisu u potpunosti slobodni i fer, u kojoj je uticaj politike na pravosuđe više pravilo nego izuzetak", naglasio je predsednik UO Centra za evropske politike.

Dodao je da se novinari, organizacije civilnog društva i pojedinci zastrašuju i napaduju ukoliko se usude da sačuvaju svoj profesionalni dignitet.

"Srbija je država u kojoj korupcija preti da uništi i ono malo preostalog poverenja građana u institucije", ocenio je Majstorović.

On je naveo da ne može sa sigurnošću da tvrdi da je pristupanje EU u ovom trenutku prioritet vlasti Srbije.

"Zbog toga su ugroženi prevashodno interesi građana Srbije jer će posledice produženog stanja trenutne institucionalne krize koja se ogleda u akumulaciji vlasti u rukama pojedinca, rasprostranjenoj korupciji, nekažnjivosti i bahatoj primeni sile i zastrašivanja prema neistomišljenicima, na duge staze uticati na političku klimu i kulturu srpskog društva", rekao je Majstorović.

Na pitanje Direktno.rs koliko na objektivnost i realističnost izveštaja EK može uticati to što SNS i Aleksandar Vučić uživaju podršku veoma uticajnog saveza narodnih stranaka (EPP) u Evropskom parlamentu, Majstorović je kazao da to u ovom slučaju nije presudno.

"Istina je da su pojedine vlade država članica Unije iz redova EPP u određenoj meri naklonjenije svojim srpskim kolegama iz SNS. Međutim, i među njima postoje razlike i u ovom trenutku se ne može govoriti da Srbija zbog toga uživa privilegije u pregovorima. Rekao bih da je situacija upravo suprotna", ocenio je on.

Na pitanje Direktno.rs da li bi pozicija ove vlasti bila ugrožena ako bi ispunila bilo koju preporuku EK, Majstorović je rekao da naša vlast evropske integracije ne sagledava kao način da ispunjavanjem poznatih uslova za članstvo u Uniji promeni državu i društvo na bolje.

Prema njegovim rečima poverenje u proces evropskih integracija u Srbiji je narušeno, a kredibilitet obe strane u pregovorima doveden u pitanje.

"Dugotrajnost i neizvesnost procesa pristupanja Uniji je očigledno uticala da taktičko sagledavanje visine kratkoročnih troškova vlasti zbog sprovođenja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, nezavisnog sudstva, transparentnih ugovora sa investitorima iz trećih zemalja, usklađivanja spoljne politike sa EU, prevagne u odnosu na „strateško opredeljenje“ u korist evropskih integracija i neizvesne dugoročne dobiti", rekao je Majstorović.

On je ocenio da su u takvim okolnostima ugroženi interesi građana Srbije jer će posledice produženog stanja trenutne institucionalne krize "koja se ogleda u akumulaciji vlasti u rukama pojedinca, rasprostranjenoj korupciji, nekažnjivosti i bahatoj primeni sile i zastrašivanja prema neistomišljenicima, na duge staze uticati na političku klimu i kulturu srpskog društva".

(Beta, 09.27.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »