Dačić: Srbija treba da gradi strateške odnose sa Vatikanom

Beta 28.09.2020

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da bi Beograd trebalo da gradi strateške odnose sa Vatikanom i da bi za Srbiju bilo dobro da poglavar Rimokatoličke crkve Franja dođe u posetu.

"Srbija treba da gradi strateške odnose sa Vatikanom jer to nije samo centar Rimokatoličke crkve, nego je i država čiji predstavnici često imaju susrete s rukovodiocima drugih država", rekao je Dačić za televiziju Hepi.

Dačić je kazao da bi papa odavno posetio Srbiju da u rukovodstvu Srpske pravoslavne crkve nema neslaganja oko toga i ocenio da treba razdvojiti pitanje odnosa sa Vatikanom kao crkvom i kao državom.

"SPC ima zahteve prema rukovodstvu Rimokatoličke crkve da treba da dođe do izvinjenja za zločine u vreme Nezavisne Države Hrvatske, jer postoje mnoge sumnje da su tadašnji papa (Pije XII) i neki kardinali odobravali ili prećutkivakli zločine nad Srbima", naveo je Dačić.

Dodao je da je aktuelni poglavar Rimokatoličke crkve Franja, za razliku od nekih ranijih papa, "spreman da na objektivan način sagleda pitanje" proglašenja nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca za sveca.

Govoreći o pitanju Kosova, Dačić je rekao da ono nije rešeno, jer dve strane sada ne bi vodile pregovore da jeste.

"Očigledno je da nije rešeno jer Kosovo nije moglo da afirmiše svoju nezavisnost i da postane član međunarodnih organizacija", kazao je šef srpske diplomatije.

Naveo je da se državni vrh Srbije požalio specijalnom izaslaniku predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričardu Grenelu da je kosovska ministarka spoljnih poslova Meliza Haradinaj poslala ministarki spoljnih poslova BiH pismo u kojem je pozvala tu zemlju da prizna nezavisnost Kosova, uz ocenu da je to suština vašingtonskog sporazuma Beograda i Prištine od 4. septembra.

Šef srpske diplomatije je dodao da se Grenel, kome je to rečeno prilikom prošlonedeljne posete američke delegacije Beogradu, "toliko uzbudio da je tražio" da mu srpski vrh dostavi to pismo.

"Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić mi je rekao da mu je Grenel uveče kazao da je zvao (premijera Kosova Avdulaha) Hotija i da mu je svašta rekao i da se Priština izvinjava. E takav pristup (prema Kosovu) fali Evropskoj uniji", naveo je Dačić.

Dodao je da je Kosovo potpisalo Briselski sporazum 2013. godine jer je postojao pritisak i tadašnje šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton i SAD.

"Sada nema takvog pritiska. I ne radi se tu o pokazivanju čvrstine, nego o tome da se neko natera da primeni ono što je potpisao", kazao je Dačić.

On je rekao da bi Srbija volela da ima dobre odnose sa svima, da sa SAD i Francuskom ima iste odnose kao sa Rusijom i Kinom. Dodao je da Srbija "nikad ne radi ništa" što bi bilo na štetu bilo zapadnih sila ili Rusije i Kine.

"Za nas je smešno da se pominju priče da smo mali Rusi ili o uticaju Kine u Srbiji", naveo je Dačić.

Dačić je ponovio da Srbija "nema nikakve ambicije da bude hegemon" na prostoru bivše Jugoslavije, ali da "mnogima u regionu smeta uspeh Srbije".

"Oni sada misle da mi ustajemo i ležemo žaleći što nismo u istoj državi sa Zagrebom, Podgoricom i Ljubljanom. Kome od Srba pada napamet da s njima bude u istoj državi? Jedino što nas interesuje su prava srpskog naroda u tim državama", naveo je Dačić.

Dačić je rekao da juče obnovljeni sukob Jermenije i Azerbajdžana može da posluži kao upozorenje koliko je malo vremena potrebno da se raspali ratni sukob i koliko je neophodno voditi računa o nacionalnim interesima i stabilnosti čitavog regiona.

Naveo je da je kao predsedavajući OEBS-a išao u obe zemlje i da one imaju veoma suprotstavljene stavove.

"Mi smo prijatelji s obe zemlje, naš interes je da se zaustave sukobi i da se konflikt rešava mirnim putem", kazao je Dačić.

(Beta, 09.28.2020)

Ivica Dačić »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »