Evropska komisija: Svaki dan radimo da omogućimo nastavak dijaloga Beograd-Priština

Beta 29.09.2020

Portparol u Evropskoj komisiji, Peter Stano, izjavio je danas u Briselu da se "svaki dan radi na tome da se omogući novi sastanak šefova pregovaračkih timova ili političkih vođa" u dijalogu Beograd-Priština.

Na pitanje novinara kada bi mogao da se očekuje nastavak dijaloga, najavio je da će EU blagovremeno saopštiti datum i dnevni red narednog sastanka.

Izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, otkazao je susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Hotija, planiran za 28. septembar, s obrazloženjem da je razlog epidemija korona virusa.

Stanu je postavjeno i pitanje o tome da li će za primenu sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu biti primenjeni kosovski zakoni i stavovi Ustavnog suda u Prištini, iako je kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio da Priština ne želi da razgovara o ZSO, već da to samo može biti deo sveobuhvatnog sporazuma o "uzajamnom priznavanju".

Stano, portparol visokog predstavnika EU, Žozepa Borela, rekao je da o primeni sporazuma o ZSO "nema ništa da doda onome što je EU već stavila do znanja".

Stano je u više navrata do sada naglasio da se sporazum o ZSO mora primeniti jer je dvotrećinskom većinom ratifikovan i u parlamentu u Prištini.

Diplomatski izvori u Briselu su ocenili da je zasad teško reći kad bi mogli da se steknu uslovi za nastavak dijaloga, ali su dodali da EU to svakako želi, da nastoji i da je "uverena da će uspeti da to postigne".

Ti izvori su time odgovorili na pitanje kako gledaju na izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da se postavlja pitanje o tome da li je EU u stanju da na to privoli Prištinu, i kakvu svrhu uopšte Beograd može da vidi u pregovorima s predstavnicima kosovskih Albanaca, ako oni odbijaju da sprovedu ono što su potpisali pre više godina, a za šta je svojim potpisom garantovala i Evropska unija.

Šef stručnog tima Srbije u pregovorima s Prištinom, Marko Đurić, izjavio je da Hoti koji javno govori da neće biti pregovora o primeni ZSO, "na sastancima u Briselu 'peva drugu pesmu', i ne samo da obećava da će omogućiti formiranje ZSO, već garantuje i dodatna ovlašćenja za nju".

EU je u aprilu 2018. dala vlastima u Prištini rok od četiri meseca za izradu Statuta ZSO, a tadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj saopštio da je mandat za to dao Upravljačkom timu.

(Beta, 09.29.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »