Pad spoljnotrgovinske razmene Srbije od januara do kraja avgusta sedam odsto

Beta 30.09.2020

 Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije od januara do kraja avgusta ove godine iznosila je 25,08 milijardi evra, što je pad od sedam odsto u odnosu na isti period 2019. godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Izvezeno je robe u vrednosti 10,62 milijarde evra - za 7,6 odsto manje nego prošle godine, a uvozeno za 14,46 milijardi evra, što je smanjenje od 6,5 odsto.

Deficit iznosi 3,84 milijarde evra i za 3,2 odsto je manji u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 73,5 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 74,3 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 60,6 odsto ukupne razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu bili su Nemačka, Italija, BiH, Rumunija i Rusija, a u uvozu Nemačka, Kina, Italija, Rusija i Mađarska.

Drugi po važnosti partner Srbiji su zemlje CEFTA, sa kojima je njen suficit u razmeni bio oko 1,34 milijarde dolara, kao rezultat izvoza uglavnom poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), električnih mašina i aparata, nafte i naftnih derivata, drumskih vozila i pića.

U avgustu ove godine iz Srbije je izvezena robe u vrednosti 1,30 milijardi evra što je četiri odsto manje u odnosu na isti mesec 2019. godine. Uvoz je iznosio 1,75 milijardi evra i za dva odsto je manji.

(Beta, 09.30.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »