Vučić: Dijalogom do poverenja između Srbije i Hrvatske

Beta 16.10.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Petrovaradinu da se samo dijalogom može doći do poverenja između Srbije i Hrvatske.

"Što se tiče naših odnosa - teško da bi mi neko verovao kada bih govorio o velikoj ljubavi između Srba i Hrvata. Ali, važno je da razumemo da jedni bez drugih teško možemo da opstanemo", rekao je Vučić na svečanom otvaranju spomen-doma hrvatskog bana Josipa Jelačića i njegovoj predaji na korišćenje predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) u Srbiji.

Dodao je da je Srbija krenula u realizaciju rešavanja konkretnih problema sa kojima su se Hrvati u Srbiji suočavali.

"Ljudi hrvatske nacionalnosti jesu građani naše zemlje", kazao je Vučić i dodao da postoje važnija posla u budućnosti.

"Ta važnija posla su da razumemo da samo dijalogom i čuvajući mir počnemo da gradimo poverenje između nas", rekao je Vučić.

Kada je u pitanju zahtev hrvatske manjine da više učestvuje u vlasti u Srbiji, Vučić je rekao da se ne mogu praviti "paralele".

"Ali, mi ćemo izaći u susret, i pokušaćemo da pronađemo rešenje", kazao je on.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da večerašnji događaj u Petrovaradinu može da predstavlja simbol za rešavanje svih otvorenih pitanja koja postoje u odnosima između dve države.

Prema njegovim rečima, manjine moraju da budu "spona i mostovi" koji će ojačati odnose između dve države.

"Hrvatska podržava i poštuje manjine i čini maksimum napora da se život srpske zajednice i drugih manjina odvija na najkvalitetniji način u skladu sa privrednim i socijalnim mogućnostima. Srbi imaju tri predstavnika u hrvatskom Saboru i koalicioni su partner u Vladi Hrvatske, a nadamo se i očekujemo da će i Hrvati u Srbiji imati svoje predstavnike na svim političkim nivoima", istakao je Radman.

Svečanosti su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, predsednica HNV-a Jasna Vojnić.

Rodnu kuću bana Jelačića je otkupila i za potrebe hrvatske zajednice obnovila Vlada Srbije. Obnovu kuće pomogla je i Hrvatska.

Ban Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 16. oktobra 1801. godine, a umro u Zagrebu 1859. godine. U Hrvatskoj se smatra jednim od najvećih nacionalnih junaka.

Uveren sam da će biti pozitivni rezultati odnosa Srbije i Hrvatske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da je uveren da će biti pozitivni rezultati odnosa Srbije i Hrvatske, da će uspostaviti poverenje, kao i da će oba naroda te rezultate umeti da pozdrave.

Vučić je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom, kazao novinarima da je razgovor bio otvoren, ali je naveo da je "siguran" da ni jednom ni drugom nije bilo prijatno niti lako.

"Spremni smo već sledeće nedelje, kada krene formiranje Vlade, da učinimo značajno lakši pristup članovima hrvatske zajednice", kazao je on.

Prema njegovim rečima, po pitanju ekonomije propuštene su mnoge godine i mnoge šanse, ali je izrazio uverenje da će se to u budućnosti u kratkom periodu popraviti, ukoliko obe strane budu opredeljene za napredak.

Govoreći o povratku političkog dijaloga, Vučić je novinarima kazao da je Grlić Radmanu rekao da ga pre svega zanima "hoće li moći da grade međusobno dobre odnose".

"Mislim da je pitanje civilizacijsko, i pre svega humano ljudsko pitanje, hoće li moći nečija majka da zapali sveću na grobu svoga sina, bez obzira na to da li je sin Srbin ili Hrvat", kazao je predsednik.

On je pohvalio borbu Hrvatske sa pandemijom korona virusa i poželeo im je da nastave da se bore i da ponovo savladaju širenje tog virusa.

(Beta, 10.16.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »