Vučić: Nova vlada ograničenog trajanja, parlamentarni izbori najkasnije 3. aprila 2022. godine

Beta 20.10.2020

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da će nova vlada Srbija biti ograničenog trajanja, a sledeći parlamentarni izbori biće održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, zajedno sa predsedničkim.

"Postavili smo pitanje (na sednici Predsedništva SNS) da li ćemo sve uzeti sami u svoje ruke i šta su ciljevi. Mi smo danas definisali šest osnovnih cilejva", kazao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sednice.

Vučić je naveo da je dogovoreno pet glavnih ciljeva Vlade, a prvi je borba za zdravlje građana , odnosno borba protiv epidemije korona virusa, što podrazumeva izgradnju bolnica, povećanje kapaciteta i izgradnju novih kliničkih centara.

Druga tačka je borba za interese Srbije na Kosovu i spremnost za razgovore i kompromisna rešenja.

Treći cilj je borba protiv kako je rekao Vučić "onih koji su ekonomski progres Srbije iskoristili za to da postave neke nove mreže za uspostavljenje svojih sistema za ubijanja i pljačku ljudi".

On je dodao da su se borbe klanova nekih ljudi koji nisu građani Srbije preselili na ulice Beograda, da su neki pomislili da mogu da rade šta hoće i da će "borba protiv mafije biti beskompromisna".

Vučić je dodao da je četvrti cilj očuvanje nezavisnosti, vojne neutralnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, a peti cilj su ubrzane reforme, posebno u oblasti vladavine prava i evropskih integracija.

Vučić je dodao da će postojati novo Ministarstvo za ljudska prava i društveni dijalog, i da je permanentan dijalog neophoodan na svim nivoima, naročito što su, kako je naveo "snage koje su protiv vakcinacije, koji misle da je zemlja ravna ploča i podržavaju antimigrantsku politiku, ojačale za 250 odsto".

Vučić: SPS i SPAS koalicioni partneri SNS-a u novoj vladi

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić kazao je danas da će Socijalistička partija Srbije (SPS) i Srpski patriotski savez (SPAS) biti koalicioni partneri SNS-a u novoj vladi.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sednice Predsedništva SNS rekao da je u prethodnih osam godina ta stranka imala dobru saradnju sa SPS-om, ali da su imali drugačija viđenja.

Prema njegovim rečima, on (Vučić) prihvatio je predloge lidera SPS-a Ivice Dačića jer nije želeo da "izgube brigu o Srbiji".

On je dodao da je lider SPAS-a Aleksandar Šapić na današnjem sastanku insistirao na razgovoru o budućnosti Srbije, kao i da je kazao da želi da "učestvuje u politici Srbije".

Vučić je najavio da će nova vlada Srbije biti ograničenog trajanja i da će sledeći parlamentarni izbori biti održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, zajedno sa predsedničkim i izborima u Beogradu.

Na pitanje na osnovu kojih nadležnosti je "ograničio" trajanje vlade, Vučić je rekao da je nije on ograničio, već da je to zatražio od mandatarke Ane Brnabić na osnovu skupštinske većine SNS i da će tek videti da li će ona to prihvatiti.

Vučić je istakao da će građani moći na predstojećim beogradskim, parlamentarnim i predsedničkim izborima 2022. godine moći da kažu šta misle o novoj vladi, za koju je rekao da je "reformska za teška vremena".

Vučić: Nekoliko nedoumica u vezi sa novom vladom, konačni sastav 25. oktobra

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da ima nekoliko nedoumica u vezi sa sastavom nove vlade Srbije i najavio da će konačan sastav biti saopšten u nedelju, 25. oktobra, nakon sednice predsedništva SNS.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Predsedništva SNS, Vučić je večeras saopštio da će Socijalistička partija Srbije (SPS) i Srpski patriotski savez (SPAS) biti koalicioni partneri SNS-a u novoj vladi, koja će trajati najduže do 3. aprila 2022. godine.

Govoreći o borbi protiv kriminala u Srbiji, Vučić je naglasio da borba biti intenzivnija nego do sada, navodeći da je "ta borba neprestana".

"Kao predsednik imam pravo i goniću vladu da svu tu bandu rasteramo, direktnim udarcem u glavu aždaje, maljem u glavu", rekao je Vučić.

On je rekao da ukoliko neko ne želi da vodi "borbu sa mafijom" - "onda ćemo izgubiti" i poručio svima da "razmisle šta se više isplati".

(Beta, 10.20.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »