'Ne davimo Beograd' izradio set mera za unapređenje vazduha u Beogradu

Beta 03.11.2020

Inicijativa "Ne davimo Beograd" saopštila je danas da je izradila set kratkoročnih i dugoročnih mera za unapređenje kvaliteta vazduha u Beogradu, među kojima je prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, hitno poboljšanje kontrole industrijskih zagađivača i sistematsko praćenje i izveštavanje o zagađenju vazduha.

Među ostalim merama su odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zagaditi vazduh, "poput izgradnje spalionica", masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promocija održive urbane mobilnosti i radikalno poboljšanje javnog prevoza, piše u saopštenju.

Ta organizacija je podsetila da je na Svetski dan čistog vazduha, Beograd ponovo na prvom mestu liste gradova sa najzagađenijim vazduhom sveta.

Aktivisti i aktivistkinje tog pokreta održale su akciju "Za čist vazduh" na kojoj su ukazali da je trenutno stanje "nedopustivo" i da grad i država moraju da rešavaju taj problem.

"A ne da ga, kao do sada ignorišu. Zbog toga što iz godine u godinu ne rade ništa na rešavanju ovog problema, zahtevamo smenu gradske vlasti, a građane pozivamo da nas podrže kako bismo od Beograda napravili dobro mesto za život", naglašeno je u saopštenju.

(Beta, 11.03.2020)

Beta »

Politika, najnovije vesti »