MMF: Međunarodni sajam uvoza pomaže u poboljšanju globalne trgovine i podizanju rasta

Beta 06.11.2020

Događaji poput Međunarodnog sajma uvoza u Šangaju pomažu u poboljšanju globalne trgovine i simuliraju ekonomski oporavak, rekao je prvi zamenik generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Džefri Okamoto.Okamoto je za Kinesku medijsku grupu (China Global Television Network Corporation -CGTNC) rekao da Kina igra važnu ulogu na međunarodnom nivou, posebno u ovakvim situacijama kada pandemija nastavlja da pogađa globalnu ekonomiju, navodeći poteze zemlje koji pomažu u multilateralnim naporima.

"Kina takođe može mnogo da radi na ekonomskoj strani. Neke od tih stvari koje može da uradi su i dalje u osnovi trgovinskih i ekonomskih tenzija. Treba rešavati probleme. Suočavanje sa njima pomoći će uklanjanju oblaka neizvesnosti i poboljšanju globalne trgovine i time će biti ostvaren rast za ceo svet", rekao je Okamoto.

Dodao je da je "očigledno to nije nešto što Kina može sama da preduzme" i da treba da sarađuje sa svojim trgovinskim partnerima.

Okamoto je pozdravio kineske napore da zaustavi pandemiju kovid-19 i ocenio da su finansijska i monetarna politika zemlje postavile povoljan temelj za ekonomski oporavak.

"I u pogledu fiskalne politike i monetarne politike, to je pomoglo da se ublaži uticaj krize i da se pomogne ekonomiji da počne da se oporavlja rekordnim tempom", rekao je on.

Govoreći o novom kineskom obrascu ekonomskog razvoja, poznatom kao dvostruka cirkulacija, koji ima za cilj da pojača rast Kine, Okamoto je istakao da će fokus biti na dubokoj strukturnoj reformi i ojačaće ulogu tržišta i privatnih firmi.

(Beta, 11.06.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »