Đilas: Hitno doneti teške mere koje će ljudima spasiti život, ne razmišljati o rejtingu

Beta 13.11.2020

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da političari u Srbiji, za razliku od evropskih država ne žele da donesu "nepopularne, ali neophodne mere" i "ćute jer razmišljaju o svom rejtingu umesto o zdravlju ljudi".

"Zato niko ne sme da kaže da neke stvari jednostavno moraju da se urade. Ma kako bile nepopularne. Pa ako niko ne sme reći ću ja - neophodno je već danas doneti niz mera koje će nam živote učiniti težim. Ali će nam živote spasiti", naglasio je on u pisanoj izjavi.

Ocenio je da je neophodno primeniti preporuke u borbi protiv epidemije koje su dali lekari potpisnici apela za promenu Kriznog štaba, među kojim su predlozi za zatvaranje noćnih klubova i ograničavanje rada svih ugostiteljskih objekata.

Đilas je naveo preporuke lekara da treba smanjiti kontakte na radnim mestima tako što će svi koji mogu raditi od kuće, da treba produžiti jesenji raspust za još sedam dana i obratiti pažnju na ne-kovid pacijente.

"Da bi oni dobili adekvatno lečenje država mora odmah da dogovori da usluge privatnog zdravstva o trošku države mogu da koriste svi građani koji imaju potrebu za lečenjem, a nisu zaraženi korona virusom. Kad kažem usluge privatnog zdravstva mislim i na bolničke kapacitete kojima raspolažu privatne klinike", kazao je Đilas.

Đilas je ocenio da građani Srbije više nemaju poverenja u državu, koja usvaja zakon "po kome će se ljudi kažnjavati i njihovim parama puniti državna kasa", umesto da uvodi dodatne mere.

Zbog toga i drugih stvari, Đilas je kazao da zahteva od vlasti "da prestanu da se bave svojim rejtingom, da prestanu da rade istraživanja i procenjuju da li će narod na neku meru reagovati dobro ili loše i da li će zbog toga izgubiti neki glas na narednim izborima".

(Beta, 11.13.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »